6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

20.03.2023 / 15:46 BiH - Dobre vijesti

Konjic: Svi studenti i srednjoškolci koji ispunjavaju uslove dobili stipendije

Konjic: Svi studenti i srednjoškolci koji ispunjavaju uslove dobili stipendije
Foto: Vijesti.ba

Grad Konjic proširio obim stipendiranja studenata i srednjoškolaca, stipendije za akademsku/školsku 2022/2023.godinu ostvarila 162 studenta i srednjoškolca.

Danas je u sali Gradskog vijeća Konjic upriličeno potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata i srednjoškolaca za akademsku/školsku 2022/2023. godinu. Stipendije Grada Konjica ostvarila su 162 studenta i srednjoškolca iz Konjica.



- I u ovoj godini nastavljamo praksu proširivanja obima stipendiranja studenata i srednjoškolaca iz različitih kategorija. Namjera nam je da stipendiranjem obuhvatimo što veći broj mladih Konjičana, koji se obrazuju u srednjoj školi i visokoškolskim ustanovama, kako bismo ih na taj način nagradili za njihov trud i zalaganje tokom obrazovnog procesa. Od ove godine stipendiramo učenike generacije osnovnih škola, najuspješnije srednjoškolce, djecu sa poteškoćama u razvoju, djecu bez jednog ili oba roditelja. Izdvoji smo nagrade za najuspješnije studente sa prosjekom ocjena četiri i više, odnosno devet i više, bez obzira na imovinski census i bez obzira da li imaju neku drugu stipendiju, kao i nagrade za studente sa priznanjima visokoškolskih ustanova.

Nastavljamo sa stipendiranjem učenika generacije srednjih škola, studenata iz socijalnih kategorija, boračke kategorije, kao i sa stipendiranjem reprezentativaca u sportu, najaktivnijih članova kulturnih udruženja, Crvenog križa Konjic. Ponosni smo na ove aktivnosti i želja nam je da u razgovoru sa mladim ljudima saznamo koje su to njihove želje i na koji način im možemo biti podrška kako u obrazovanju, tako i u drugim oblastima života i rada - kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je stipendistima zaželio mnogo sreće i uspjeha u procesu obrazovanja.

Nađa Beha, koja je bila učenica generacije Prve osnovne škole Konjic, a sada je učenica Informatičko-matematičke gimnazije u Konjicu zahvalila se Gradu Konjicu za ovaj vid nagrade za njen trud i rad, naglašavajući kako će joj stipendija biti dodatni motiv da se trudi i dalje niže dobre rezultate tokom školovanja.

- Prvi put sam tu kao stipendista i meni je ovo jako značajno u smislu podrške. Znam da su moja porodica i prijatelji uz mene, ali sada znam da je tu i naš Grad Konjic, koji nas na ovaj način stimuliše da budemo još bolji i aktivniji, i da ostvarujemo svoje želje kada je o obrazovanju riječ - kazala je Suana Ćibo, studentica prve godine Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, smjer laboratorijski tehničar, koja se u ime stipendista zahvalila na podršci.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo