°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

20.03.2023 / 15:15 Politika - Saopćenje

SDA: Trojka u praksi pokazala da se odrekla puta u NATO u zamjenu za pozicije u vlasti

SDA: Trojka u praksi pokazala da se odrekla puta u NATO u zamjenu za pozicije u vlasti
Foto: Vijesti.ba

Nakon što su iz Sporazuma o formiranju vlasti izbacili NATO integracije, vladajuća koalicija Trojka – SNSD – HDZ u praksi je pokazala da se u ovom mandatu odriče puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u.

Usvajanjem Nacrta zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, kojim nisu planirana zatražena sredstva namijenjena za opremanje Oružanih snaga BiH, ne samo da se onemogućava približavanje NATO-u već se direktno podrivaju odbrambeni kapaciteti Bosne i Hercegovine.

Kadrovi Trojke su prihvatanjem takvog Nacrta u Vijeću ministara BiH, a zatim i u Predsjedništvu BiH preglasavanjem člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, još jednom dokazali spremnost da ispunjavaju sve želje SNSD-a i HDZ-a u zamjenu za pozicije u vlasti.

Za razliku od novca namijenjenog Oružanim snagama BiH, predstavnici vladajuće koalicije su predloženim budžetom predvidjeli sredstva za povećanje svojih plaća, pri tome opstruirajući usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojeg je predložila SDA, i kojim se ograničava rast primanja najviše plaćenim zvaničnicima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo