-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

20.03.2023 / 11:07 Regija - Državni sekretar SAD

Blinken pozdravio dogovor Srbije i Kosova

Blinken pozdravio dogovor Srbije i Kosova
Foto: Vijesti.ba
Američki državni sekretar Antony Blinken pozdravio je dogovor Kosova i Srbije za primjenu Sporazuma u pravcu normalizacije odnosa.

"Ispunjavanje obaveza iz Okvirnog sporazuma, kao dio tekuće posvećenosti pomirenju, pružiće velike mogućnosti ljudima u obje zemlje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji", naveo je Blinken u saopćenju.

Američki šef diplomatije čestitao je premijeru Kosova Albin Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na liderstvu koje su iskazali u postizanju ovog sporazuma.

"Sjedinjene Države će nastaviti da budu aktivno angažovane, u koordinaciji sa partnerima iz EU, da podrže Kosovo i Srbiju da rade na predvidivom i mirnom odnosu. Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", naveo je Blinken.

Kurti i Vučić su, uz posredovanje Evropske unije, 18. marta dogovorili implementacioni aneks evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa. U ovim pregovorima, koji su vođeni u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, posmatrač je bio i izaslanik Washingtona za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Evropska unija je saopćila da strane na sastanku u Ohridu nisu formalno potpisale sporazum, ali su se složile da ga sprovedu. Kosovo i Srbija su 27. februara usaglasile evropski prijedlog za normalizaciju odnosa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo