0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

19.03.2023 / 16:56 Regija - Sastanak u Ohridu

Kovačevski: Pravi trenutak da se ubrza integracioni proces zapadnog Balkana u EU

Kovačevski: Pravi trenutak da se ubrza integracioni proces zapadnog Balkana u EU
Foto: Agencije

Sjeverna Makedonija je danas domaćin sastanka na visokom nivou u dijalogu Kosovo - Srbija, koji se održava uz posredovanje Evropske unije, javlja Anadolija.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski primio je danas u Ohridu lidere susjednih zemalja, kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Čast i zadovoljstvo

Zvaničnom prijemu prisustvovali su i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) i specijalni predstavnik EU za dijalog Priština - Beograd Miroslav Lajčak.

- Imam čast i zadovoljstvo što Ohrid domaćin sastanka na visokom nivou dijaloga između Kosova i Srbije, koji predvode predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti - rekao je premijer Kovačevski na konferenciji za novinare, gdje je obavijestio da su sastanci u okviru dijaloga u toku.

Premijer Kovačevski je imao odvojene sastanke s Vučićem i Kurtijem, prije početka dijaloga, poželivši im uspješan sastanak.

- Jutros sam, na moj zahtjev, održao odvojene bilateralne sastanke s predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem. Lično sam želio da im ukažem na značaj koji mi, kao susjedna država Srbije i Kosova, pridajemo ovom sastanku, kao da im poželim uspjeha u dijalogu - rekao je Kovačevski.

Produktivan dan

Dodao je da je ohrabrio strane da budu konstruktivne i da imaju produktivan dan.

Borelj i Lajčak su se najprije sastali s predsjednikom Vučićem, a potom i s premijerom Kurtijem. Na kraju će biti održan zajednički sastanak. Očekuje se da se dvije strane usaglase o aneksu predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Sastanku u svojstvu posmatrača prisustvuje specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar).

Premijer Kovačevski je na konferenciji za novinare istakao i da je zemljama zapadnog Balkana mjesto u EU i da je sada pravi trenutak da se ubrza integracioni proces za cijeli zapadni Balkan.

- Želim da istaknem da Republika Sjeverna Makedonija nije slučajno izabrana za domaćina ovog dijaloga. Sjeverna Makedonija je danas prepoznata kao cijenjeni partner u međunarodnoj zajednici i faktor stabilnosti u regionu - rekao je Kovačevski.

Tekst prijedloga

Poslije posljednjeg sastanka na visokom nivou održanog 27. februara u Briselu, visoki predstavnik Borelj rekao je da su se dvije strane složile s tekstom EU prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i da se o njemu neće dalje diskutovati. EU je tada objavila i tekst EU prijedloga.

Taj sporazum u Briselu nije potpisan, iako je premijer Kurti rekao da je kosovska strana izrazila spremnost da ga potpiše. Međutim, srpska strana nije željela da se prijedlog potpisuje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo