11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

19.03.2023 / 15:29 Politika - MVP BiH

Konaković: O pitanjima o BiH odlučivat će se u institucijama BiH

Konaković: O pitanjima o BiH odlučivat će se u institucijama BiH
Foto: Vijesti.ba

Koji su najveći problemi u odnosima Hrvatske i BiH? Zašto političari naših dviju zemalja ne sarađuju bolje te treba li Milorada Dodika shvaćati ozbiljno kada prijeti secesijom?

Gost emisije Aleksandra Stankovića "Nedjeljom u dva" je bio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Njegov prvi vanjskopolitički potez je bio dolazak u Zagreb.

- Skoknuo sam do Bruxellesa prije nego što smo mi uskladili termine. Naravno, prva destinacija u regiji je bila Hrvatska. Smatram to za nijansu boljom destinacijom od ostalih u regiji, jer mislim da su odnosi Hrvatske i BiH i generalno politička stabilnost ovog dijela jugoistočne Europe preduvjet za bilo kakav pomak u bilo kojoj sferi ili reformi života, kazao je.

Konaković ističe da ima puno pitanja i puno prilika između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

- Regionalnu stabilnost smatram osnovnom pretpostavkom, prije svega za bilo kakav dogovor, Bosna i Hercegovina je zemlja konsenzusa. Dolje nema nijedne odluke ako se ne složimo svi da je ona potrebna, objasnio je.

Kaže da mu je jasna zainteresiranost Hrvata za hrvatski narod u BiH.

- Ona je prirodna kao što je zainteresirana i Srbija za Srbe u BiH, ali je tu potpuno jasna granica. O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati u Bosni i Hercegovini i svi građani koji ne pripadaju etničkim skupinama.

Kao ministra vanjskih poslova primili su ga predsjednici i Srbije, Hrvatske i crne Gore što, kako je rekao, ukazuje na poštovanje prema Bosni i Hercegovini.

- Ni jednog od njih ja ne znam osobno, niti sam imao neki osobni kontakt kao pretpostavku da se taj sastanak dogodio. I s predsjednikom, premijerom i ministrima vanjskih poslova sam razgovarao i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, rekao je.

Sastanak s Milanovićem je kaže bio kurtoazan i korektan.

- Istina je da on govorio više nego što sam ja govorio, ali je govorio vrlo korektno. Podsjetio je na neke stvari koje su nama bile važne, kako je na jednoj od sekciji NATO-a bio prvi koji je govorio o kandidatskom statusu BiH, rekao je.

Sastanak s Plenkovićem je kaže ipak bio malo konkretniji.

- Zapravo je naglasio važnost reformi u ovoj godini, jer je naredna izborna za Evropski parlament. Vrlo konkretni sastanci, zaključio je Konaković.

Na pitanje je li jedna od grešaka u karijeri kada je svojedobno izdvajao novac kada je bio na čelu Sarajevskog kantona za osumnjičene ljude za ubistvo civila i žena u ratu, odgovara:

- Izdvajao sam novac za osumnjičene od 6 procesa, 5 je završeno i svi su oslobođeni. Nikada u životu se nisam slikao niti promovirao presuđenog ratnog zločinca. Neke od njih poznajem osobno. Ne želim da ulazim u meritum presuda, zato što bih uzeo sebi pravo da komentiram i ove druge koji to rade. Nikada nećete naći mene i nećete naći nikoga iz naroda i pravde da je stao rame uz rame s presuđenim ratnim zločincem, da mu je napravio doček, slavio ga ili negdje promovirao, objasnio je Konaković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo