4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

19.03.2023 / 15:24 BiH - Nouakchott

Sastanak ambasadora BiH pri OIC s ministrom vanjskih poslova Mauritanije

Sastanak ambasadora BiH pri OIC s ministrom vanjskih poslova Mauritanije
Foto: Vijesti.ba

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Organizaciji islamske saradnje (OIC) Muhamed Jusić jučer se u glavnom gradu Mauritanije sastao sa ministrom vanjskih poslova...

... saradnje i Mauritanaca u dijaspori Islamske Republike Mauritanije Nj.E. Mohamedom Salem Ould Merzougijem.

Na sastanku koji je održan u sjedištu Ministarstva dan nakon što je okončan rad 49. redovnog zasjedanja Vijeća ministara vanjskih poslova OIC, ambasador Jusić je zahvalio domaćinu i predsjedavajućem ministarske konferencije na gostoprimstvu i uspješnoj organizaciji.

Ambasadoor Jusić je zahvalio na podršci Mauritanije i drugih država članica OIC-a rezoluciji o stanju u Bosni i Hercegovini koja je dan ranije usvojena, ističući kako ona sadrži brojne značajne poruke, od osuda neodgovornih politika, do obaveze očuvanja sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kazao je kako je situacija u Bosni i Hercegovini takva da još uvijek zahtijeva međunarodnu pažnju i podršku prijateljskih zemalja sve dok njen suverenitet, teritorijalni integritet i teško postignuti mir ne budu više dovođeni u pitanje.

U tom smislu naročito je pozdravio zaključak iz rezolucije kojim zemlje članice OIC ohrabruje evropsku i evroatlantsku orijentaciju Bosne i Hercegovine kao najsigurnijeg puta da se očuva mir, stabilnost i prosperitet zemlje i okruženja.

Na sastanku je konstantovano kako su odnosi između dvije države prijateljski, ali da ima jako puno prostora za razvoj saradnje, te da će Mauritanija nastaviti pružati podršku svim inicijativama koje se tiču Bosne i Hercegovine, kako u OIC-u, tako i na međunarodnom planu.


(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo