15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.03.2023 / 13:38 Politika - Zakon o imovini

Dodik: Ako Bećirović misli da može nešto da zaštiti neka prošeta ovuda pa da vidi kako će proći

Dodik: Ako Bećirović misli da može nešto da zaštiti neka prošeta ovuda pa da vidi kako će proći
Foto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je pristup RS da međunarodna zajednica poštuje i sprovodi slovo Dejtonskog sporazuma, inače će RS otići iz BiH.

Dodik je istakao da je RS formirana da bude nezavisna zemlja i da je funkcionisala kao takva i pregovaračka strana od 1992. do 1995. godine.

“A 1995. prihvatili smo da uđemo u Dejtonski sporazum koji je uspostavio, ne samo mir, već novu političku strukturu. U Dejtonu se kaže BiH nastavlja da funkcioniše sa unutrašnjom organizacijom prema Ustavu koji je donesen u skladu sa Dejtonom”, rekao je Dodik novinarima komentarišući najnoviji poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića međunarodnoj zajednici da se ona više pozabavi njime /Dodikom/, nego Bošnjacima.

On je rekao da političko Sarajevo sve to ne poštuje, želi da razgradi Dejton i da se silom međunarodnog faktora i SAD dođe do rješenja koje njemu odgovara.

“Naravno, to ne može ići, a mi ćemo uvijek povlačiti poteze koje moramo i koji su naši. Naša politika je u suštini politika reakcije, a ne akcije, i nastavićemo u tom pogledu. A Izetbegovićeva politika se pokazala koliko je uspješna ili neuspješna. On ima problem sa svojim statusom i pokušava da vrati snagu tako što će opet prizvati Dodika”, rekao je lider SNSD-a.

Kada je riječ o međunarodnoj zajednici, Dodik je rekao da se oni sasvim dovoljno bave njim, ali da to govori o njihovim problemima.

“Oni misle da su bogom dani i da mi treba da samo ispunjavamo njihove želje”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o ambasadorima BiH koje je predložio predsjedavajućoj Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, Dodik je rekao da će se to čuti sutra nakon odlučivanja.

ZA RS PRIHVATLJIVA SAMO BiH SA STROGO PRECIZIRANIM USTAVNIM NADLEŽNOSTIMA

Dodik je rekao da je BiH u strukturalnoj, sistemskoj, ustavnoj i svakoj drugoj vrsti krize i da je za Srpsku prihvatljiva samo BiH sa strogo preciziranim ustavnim nadležnostima.

Dodik je rekao da Republika Srpska ne želi da bude u BiH u kojoj se izlazi iz strogo preciziranih ustavnih nadležnosti i da se to tumači kao njegova izjava o secesiji.

“Da, to je tačno. Nećemo ostati u BiH ukoliko oni naruše Ustav”, rekao je novinarima Dodik.

On je naglasio da bi to trebalo da bude vrlina, a ne mana, dodajući da se u svakoj zemlji poštuje Ustav, pa treba i ovdje.

“Prema tome, vratite BiH u ustavne okvire, mi možemo da ostanemo u njoj, ako ona nije u ustavnim okvirima, mi ćemo izaći iz nje. Dva entiteta, tri konstutitivna naroda, devet nadležnosti, sve ostalo je višak”, ponovio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da je od agencija dobio informacije da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić okreće Jeleni Trivić, Dodik je ocijenio da te informacije vjerovatno dolaze od paraobavještajnih struktura, pa se Helez zanase i misli da nešto zna.

Dodik je naglasio da je njega izabrao narod u RS i da je on tu predsjednik, kao što je Vučić predsjednik u Srbiji, da veoma dobro sarađuju i da nemaju nijedan problem u unutrašnjoj komunikaciji.

“Mi smo ovdje potpuno autonomni. Vrlina koju Vučić pokazuje je u tome da poštuje volju naroda ovdje i da sarađuje s vlastima, kao što i mi to činimo sa Beogradom, a što se tiče Sarajeva, oni uvijek misle da je neka spekulacija”, rekao je Dodik.

Napominjući da iz Sarajeva samo stižu priče da će “doći Amerikanci, Britanci, da će nekoga napakovati”, Dodik je rekao da je to sve u nizu spekulacija i mentalnog sklopa onih u Sarajevu, ali da će vrijeme pokazati.

Dodik je kazao "da se prije godinu dana samo pričalo o tome kako će RS ući u sukob, a pokazalo se da na rat poziva poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji kaže da se muslimani trebaju oružjem braniti, čime je preuzeo ne samo političku nego i vojnu funkciju".

“Ta činjenica da je on najviši u službi Islamske zajednice ne daje mu za pravo da se miješa u civilne stvari. Mi znamo šta znači spoj islama i oružja, gledali smo to i niko ne mođe očekivati od nas da na to ne reagujemo”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da američka Ambasada u BiH pokušava da u BiH destabilizuje situaciju, te da je zato vladajuća koalicija u Republici Srpskoj odlučila da na jedan pragmatičan način, uvažavajući potpuno Ameriku, kaže da njihove diplomate ovdje vršljaju i godinama podmeću, žele destabilizaciju i prave društvo gdje se favorizuje jedan politički pristup.

PITANJE ZAKONA O IMOVINI BiH NIKADA NEĆE DOĆI NA DNEVNI RED

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red i da imovina po Ustavu i Dejtonskom sporazumu nesumnjivo, bez ikakve potrebe za dokazivanjem, pripada entitetima.

Odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Pravobranilaštvu BiH za informaciju o tome šta je “preduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države u vezi s izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH”, Dodik je rekao da
BiH ne treba da ima ni pravobranilaštvo, koje je nametnuto, kao i da nema imovinu i da mogu da rade šta hoće.

“Republika Srpska raspolagala je tom imovinom unazad neko vrijeme, izvršila je privatizaciju državnih preduzeća i banaka i sve to bilo je tumačeno od OHR-a na taj način u tim godinama”, naveo je Dodik.

On je rekao da je 1998. godine bio predsjednik Vlade Republike Srpske kada se to pitanje lomilo i da zna da je međunarodni faktor tog vremena rekao da privatizaciju vode entiteti jer imovina pripada entitetima.

“A onda su muslimani upornim svojim radom došli do toga da je Ustavni sud 2011. uveo kod njih u proceduru neku priču o imovini”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Ustavni sud nije taj koji može da odredi titulara, ne može da odredi procedure, da Ustavni sud nije ništa i da ne može da donosi privremene mjere.

“Zato je BiH nakaradna, zato je BiH neuspješna i zato BiH ne može uspjeti”, ukazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud je napravljen da isključivo štiti Ustav BiH i ništa više, a ne da ga tumači do mjere da uvodi neka nova ustavna rješenja.

Dodik je rekao da oni nisu za to zaduženi i da je za to zadužen konsenzus strana u BiH, a strane su Republika Srpska i Federacija.

“Strani faktor je ovdje izbjegao tu priču o stranama, kako to piše u Dejtonu, i pokušava uvući Parlamentarnu skupštinu kao jedino mjesto odlučivanja. Naravno, to nije tako, ali ni to im ne može proći. Nikada neće doći na dnevni red pitanje zakona o imovini BiH. Ako Bećirović misli da može nešto da zaštiti neka prošeta ovuda pa da vidi kako će proći”, rekao je Dodik.

Bećirović je zatražio od Pravobranilaštva BiH informaciju o tome šta je preduzelo “u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države u vezi s izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje se odnose na neustavno i nezakonito regusiranje državne imovine” Republike Srpske.

(Vijesti.ba / Srna) 

Izdvajamo