11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

19.03.2023 / 11:04 Svijet - Izvršenje naloga

Njemačka: Ako Putin dođe u našu zemlju, uhapsićemo ga i predati Haagu

Njemačka: Ako Putin dođe u našu zemlju, uhapsićemo ga i predati Haagu
Foto: arhiv

Njemački ministar vanjskih poslova Marco Buschmann najavio je da će izvršiti nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ako on kroči na njemačko tlo.

Dodao je da će se u slučaju Putinova dolaska, Međunarodni kazneni sud brzo obratiti Interpolu i državama ugovornicama te tražiti izvršenje naloga, piše Yahoo News.

“Njemačka će tada biti obavezna uhapsiti Putina i predati ga Međunarodnom kaznenom sudu”, rekao je ministar.

Podsjetimo, Haški sud je prekjučer izdao nalog za Putinovo uhićenje pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Međunarodni kazneni sud (ICC), osim za Putina, izdao je nalog i za hapšenje njegove povjerenice za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove, pod istim optužbama za nezakonite deportacije ukrajinske djece.

Predraspravni suci ICC-a ocijenili su da postoje “opravdani razlozi za vjerovanje da oboje osumnjičenika snosi odgovornost za ratni zločin protupravne deportacije stanovništva i protuzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece”.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo