3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

19.03.2023 / 09:01 Politika - Tenzije i test za SDS

Referendum u Bijeljini o opozivu gradonačelnika

Referendum u Bijeljini o opozivu gradonačelnika
Foto: N1

Građani Bijeljine danas su na biralištima.

Na referendum odlučuju o opozivu gradonačelnika Ljubiše Petrovića koji dolazi iz SDS. Pravo glasa ima oko 112.000 birača. Izjašnjavaju se o referendumskom pitanju koje glasi: “Da li ste za opoziv /smjenu/ gradonačelnika grada Bijeljine LJubiše Petrovića”, a glasa se “za” opoziv ili “protiv” opoziva.

Sva biračka mjesta nisu otvorena na vrijeme u 7:00 i na svim se pojavljuju problem, kazala je za N1 predsjednica Komisije za opoziv Dijana Savić Božić.

“Imamo najavljene opstrukcije od gradonačelnika Ljubiše Petrovića i političkog subjekta SDS koji su pozvali simpatizere i članove da opstrušio glasački proces na mjestima na kojima su gasačke kutije okrenute prema zidu, a ne onako kako njima odgovara”, rekla je Savić Božić ističući da sus vi članovi Komisije na terenu od šest časova i da još uvijek pokušavaju da riješe problem blockade rada biračkih odbora.

Referendum se sprovodi prema Pravilniku o načinu za sprovođenje opoziva, a drugostepeni organ je Republička izborna komisija Republike Srpske koja daje potvrdu rezultata, a ako opoziv prođe Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odlučiće o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika Bijeljine.

Građani se mogu izjasniti na jednom od 183 biračka mjesta koja su otvorena do 19 časova.

Opoziv SDS-ovog gradonačelnika pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada koji su o tome donijeli odluku 8. februara. Većinu predvodi SNSD koji ima podršku široke koalicije “Pokrenimo Bijeljinu” u kojoj je 16 subjekata. S druge strane Petrović ima podršku svog SDS-a, te PDP-a i Liste za pravdu i red ebojše Vukanovića, no pitanje je koliko su mu naštitile turbulencije i otvoreni sukobi u opoziciji.

Inače Bijeljina je jedan od rijetkih gradova u Republici Srpskoj u kojima SNSD nikada nije imao vlast, dok SDS nikada nije izgubio vlast u drugom po veličini gradu u entitetu koji se smatra i bastionom najveće opozicione stranke.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo