0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

18.03.2023 / 16:14 Politika - Predsjednik SDA

Izetbegović o sankcijama, formiranju vlasti, Dodiku i HDZ-u

Izetbegović o sankcijama, formiranju vlasti, Dodiku i HDZ-u
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nakon sjednice Glavnog odbora danas u Sarajevu odgovarao je na brojna pitanja novinara a jedno od prvih je bio šta ako i on dobije američke sankcije.

- Ne znam, možda ih dobijete vi. To je pomalo uvredljivo pitanje. Zbog čega trebam završiti na crnoj listi, na bazi čega mislite to? Šta ako vas optuže za lopovluk. Ne trebate postavljati takva pitanja - rekao je Izetbegović i dodao:

- U vezi same te crne liste, što radi State Department. To su presude! Zalijepe vam na čelo etiketu, ili na leđa i onda to nose. Nekome s pravom, a nekome mislim bez ikakvog razloga. Iz čisto političkih rezona i potreba. Pa nema nijednog suda na kugli zemaljskoj, to je osnovni princip, a da nećete predočiti dokaze i dopustiti drugoj strani da odgovori.

Što se tiče ljudi iz SDA koji su se našli na crnoj listi, mislim da je prvi bio hasan Čengić, poštovani čovjek koji se naležao u zatvoru boreći se protiv komunističke diktature. Predsjednik višegodišnji Sabora Islanmske zajednice koji se našao na listi sa kojekakvim tipovima koji su odgovorni za genocid. Ili odlikovani policajac Osman Mehmedagić da se nađe s ovim iz kartela... Zbog čega to radi SAD bez dokaza?

Prije devet mjeseci su, kazao je Izetbegović, teške optužbe dali u odnosu na SDA.

- Devet mjeseci je prošlo, niko nije odgovarao. Je li oni to zataškavaju možda, štite neke kriminalce. Zašto ne daju dokaze? Zašto tužilaštvu, zašto javnosti ne predoče, neće SDA-u.. Tražio sam od Muprhyja da kaže, da čistimo SDA. Zašto devet mjeseci šute o tome. Šta je s tim lopovima, sa korupcijom? Neće ni ovaj put dati dokaze - rekao je i dodao:

- Zalijepit će jednom ratnom vojnom invalidu, odlikovanom borcu, etiketu da je sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku. Dakle, SDA je dobila od kriminalaca neki novac po njihovoj tvrdnji. Neće dati dokaze - kazao je Izetbegović.

Dodaje da je prije devet mjeseci rečeno da SDA doprinosi disfunkcionalnosti Federacije i da preferira retoriku podjela umjesto retorike pomirenja.

- HDZ petu godinu bloikira Federaciju, odnosno imenovanje novog saziva Vlade FBiH i onda se HDZ-u pomogne da dobije poziciju nedodirljivu, a SDA se optuži da doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH. Vjerujete li svojem sjećanju ili ovome što je rekla Ambasada SAD - upitao je Izetbegović, a potom kazao:

- Ako SDA je kriva za blokade u Federaciji i ako je dobila ijednog feninga uz pomoć Osmana Mehmedagića, odlikovanog borca, ja ću debelo da razmislim šta dalje. Takva stranka ne treba da bude u vlasti. Neka ne lijepe etikete. Neka dokažu ove dvije stvari. HDZ je blokirao Federaciju, a ne SDA.

Izetbegović je naglasio da na neistinama baziraju nepravdu i da će se SDA boriti za pravdu. Naglasio je da će SDA učiniti sve da popravi odnose sa SAD-om.

- Ali smo za istinu i pravdu, ne možemo pristati na neistine, ne možemo pustiti da nam izlijepe takve etikete i brukaju pred ljudima, a da ne iznesu dokaze - kazao je Izetbegović.

Naglasio je da se Vlada Federacije ne može formirati bez SDA.

- Prvi postulat, urazumite se, ne možete raditi bez nas. Marin Vukoja (jedan od kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH) je dobar sekretar i neka ostane sekretar, ali nije se bavio pravosuđem. Ko ga je rangirao ispred gospođe Sanele Gorušanović Butigan koja je cijeli život u pravosuđu i i zamjenica predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća? Došli smo u ovu poziciju jer nismo pristajali na zahtjeve HDZ-a - rekao je Izetbegović i dodao:

- Zašto se međunarodna zajednica odavno bavi samo bošnjačkim faktorom? Zašto se nije jače pozabavila sa Dodikom koji im je jučer šamar udario, koji minira poziciju visokog predstavnika, koji dojeljuje odlikovanja Putinu, koji obilježava 9.januar... Zašto se nisu pozabavili da mu naprave alternativu? Zašto to rade samo Bošnjacima?

Je li mi treba da se povučemo pred tim? SDA je dužna na svaki fenomen, svaku politiku, negativni trend da ima odgovor. Branili smo ovu zemlju od daleko nadmoćnije JNA i odbranili. Odbranit ćemo i od ovih nepravičnih politika. Suočit će se sa žilavom strukturom SDA.

Naglasio je kako ne mogu pristati na to "da kako se kojem ambasadoru učine uvjerljivi tračevi iz sarajevskih kafana, da on to tako prenese State Departmentu".

- I da onda mi po tome postupamo. A to se tako dešava, ljudi. Ovo su pokupljeni tračevi sarajevske čaršije koji nažalost dobacuju do Washingtona. Mislim da Američka ambasada nasjeda na tračeve sarajevskih kafana - kazao je Izetbegović.

(Vijesti.ba / Faktor)

Izdvajamo