6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

17.03.2023 / 16:03 Svijet - Turski predsjednik

Erdogan: Odobrit ćemo članstvo Finske u NATO

Erdogan: Odobrit ćemo članstvo Finske u NATO
Foto: Vijesti.ba

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom susreta s finskim predsjednikom Sauli Niinistom u Ankari kazao kako će njegova zemlja dati zeleno svjetlo za članstvo Finske u NATO-u. 

Erdogan je govoreći pred novinarima kazao kako je Finska ispunila sve uslove za nastavak procesa ratifikacije.

“Finska je ispunila dogovoreno i napravila značajne korake po pitanju našeg dogovora iz juna u Madridu i zbog toga smo odlučili da ćemo poslati u Parlament odluku o ratifikaciji njihovog članstva u NATO-u. Nadamo se da će taj proces biti uspješno završen. Turska je podržavala i podržava politiku otvorenih vrata kada je u pitanju NATO. Kada je u pitanju članstvo Švedske u NATO-u tu moram kazati da nastavljamo razgovore s njima i da ćemo napraviti odluke u narednom periodu“, kazao je Erdogan.

Na pitanje novinara o pristupu Švedskoj i Finskoj Erdogan je kazao kako nemaju drugačiji pristup.

“Na švedskim ulicama teroristi još uvijek održavaju proteste i Švedska ih je prigrlilila. Dali smo listu sa više od 100 tetorista švedskim vlastima i oni ih nisu izručili. Njihov premijer je fina osoba, ali ono što smo tražili nije ispunjeno. Sa Finskom nemamo tih problema i zbog toga smo razdvojili proces. Dokument koji sam dobio od našeg ministarstva vanjskih poslova proslijedio sam parlamentu, sada je na redu parlamentarna komisija i nakon toga glasanje u Skupštini, nadam se da to može biti gotovo prije izbora“, rekao je Erdogan.

Finski predsjednik Sauli Niinisto je kazao je zahvalan Turskoj na snažnom prijateljstvu te da je sa svojim turskim kolegom razgovarao

“Vrlo je dobro čuti ove vijesti. Vaš današnji potpis potvrđuje da će turski parlament raditi na finalizaciji finskog članstva u NATO-u. Ovo je važno za cijelu Finsku i želim Vam kazati da je prošlog proljeća 95% finskih zastupnika glasalo za članstvo i sada Vam zahvaljujem na tome. Kada je u pitanju naš susjed Švedska onda moram kazati da su oni dobri prijatelji i susjedi i da naše članstvo u NATO-u nije kompletno bez njih. Nadam se da ćemo u Viljnusu vidjeti članstvo Švedske u NATO alijansi“, kazao je finski predsjednik Niinisto.

Situaciju sa Švedskom je komentarisao i finski predsjednik.

“Imamo različite pravne sisteme i različite načine borbe protiv terorizma i to potpuno razumijemo. Mi imamo nešto drugačiju situaciju i mislim da je to bio jedan svečan trenutak kada je predsjednik potpisao dokument o našoj aplikaciji za članstvo i nadamo se da će to biti uskoro završeno“, kazao je Niinisto.

Turski lider je tokom press konferencije kazao kako su dvije zemlje razgovarale i o bilateralnoj saradnji i jačanju ekonomske saradnje za koju se nada da će u skorom periodu dostići 3 milijarde dolara, dok bi u nekom srednjoročnom periodu trebala dostići 5 milijardi dolara.

 

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo