6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

17.03.2023 / 09:56 Politika - Sarajevo

Predstavnički dom PSBiH 20. marta o prijedlogu dopuna Krivičnog zakona BiH

Predstavnički dom PSBiH 20. marta o prijedlogu dopuna Krivičnog zakona BiH
Foto: Agencije

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), na čijem dnevnom redu su prijedlozi zakona o graničnoj kontroli i o dopuni Krivičnog zakona BiH, zakazana je za ponedjeljak, 20. mart.

Osnovni princip na kojem se zasniva Prijedlog zakona o graničnoj kontroli je princip slobode kretanja uz utvrđivanje uslova, kriterijuma i detaljnih pravila za obavljanje granične kontrole.

Ovaj zakonski prijedlog, koji će se pred poslanicima naći u prvom čitanju, u parlamentarnu proceduru uputio je Savjet ministara, saopšteno je iz Paralamentarne skupštine BiH.

Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, također će biti razmatran u prvom čitanju.

Poslanici bi, u prvom čitanju, trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, koji je predložio poslanik Denis Zvizdić.

Na dnevnom redu je, između ostalog, izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zvizdićevom Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici razmatraju i izvještaj o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH za 2020. godinu, kao i izvještaji o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2022., Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2022. godinu i Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2022.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i izvještaj o radu Savjeta nacionalnih manjina BiH za prošlu godinu i izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH za prošlu godinu.

Dnevnim redom je predviđeno da se poslanici izjasne i o davanju saglasnosti za nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo