2°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

17.03.2023 / 08:12 Ličnost dana - Ličnost dana

OSMAN ĆATIĆ - SOLIDARNOST NA DJELU

OSMAN ĆATIĆ - SOLIDARNOST NA DJELU
Foto: Vijesti.ba

Grad Konjic izdvojio je 100.000 KM za pomoć stanovnicima područja koja je zahvatio zemljotres u Turskoj, ...

... planirano je i stipendiranje dvoje djece iz grada Adiyamana tokom njihovog školovanja i organizovanje iftara u gradovima zahvaćenim zemljotresom

Grad Konjic i njegovi stanovnici aktivno su se uključili u organizaciju prikupljanja i pružanja pomoći za stanovnike Turske nakon potresa.

Osim prisustva spasilačkih ekipa GSS Prenj Konjic i GSS stanice Konjic, koji su neposredno nakon potresa bili na raspolaganju stanovnicima gradova u kojima su boravili, Vijećnici Gradskog vijeće Konjic su na drugoj vanrednoj sjednici jednoglasno donijeli Odluku o odobrenju novčanih sredstava u iznosu od 100.000 KM za pomoć stanovnicima područja, koja je zahvatio zemljotres.

"Ovo je najmanje što možemo učiniti u ovakvim situacijama. Pomagali smo i pomažemo gdje god je to bilo potrebno u skladu sa našim mogućnostima. Narod Turske decenijama kroz različite projekte pomaže Konjic i Konjičane i kao istinski prijatelji suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje najbliže, čiji su domovi porušeni, zato smo željeli osim riječi podrške, pružiti i konkretnu pomoć Turskoj i njenom narodu u obliku koji je najpotrebniji", kazao je načelnik Konjica i dodao:

"Uz Gradsku upravu Konjic u prikupljanje i izdvajanje pomoći aktivno su se uključile osnovne škole i srednje škole, Crveni križ Konjic, MDD Merhamet Konjic, Medžlis IZ Konjic, Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic kao i stanovnici grada Konjica. Tokom ovih aktivnosti prikupljena su novčana sredstva u iznosu od 70.135,00 KM, kao i pomoć u grijalicama, vrećama za spavanje, hrani, higijenskim potrepštinama, što je učinjeno u skladu sa instrukcijama Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini", kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Ćatić je potom posebno naglasio jedan gest spasilaca koji su boravili u Adiyamanu i zbližili se sa mališanima koji su ostali bez svojih najmilijih, malom Zehrom i Ismailom.

"Naše spasioci su nam u svakodnevnim izvještajima pričali o toj djeci i ta priča nas je istinski sve dotakla, tako da smo se odlučili da putem nadležnih institucija Turske i Ambasade Turske u BiH stipendiramo Zehru i Ismaila tokom njihovog školovanja. Svi smo na neki način sretni što ćemo im kroz stipendiranje, bar malo olakšati situaciju u kojoj su se našli i biti podrška u njihovom odrastanju. S obzirom da nam slijedi i mjesec ramazan, želja nam je i da organizujemo iftare u nekoliko gradova koji su pretrpjeli velika razaranja tokom zemljotresa, što je već u fazi pripreme", naglasio je Ćatić, podsjećajući na podršku koju je Turska pružala i pruža Bosancima i Hercegovcima u toku i nakon agresije na BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo