6°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

16.03.2023 / 16:39 Politika - Predsjednik HDZ-a BiH

Čović: Iduće sedmice raspodjela resora, Vukoja će biti izabran

Čović: Iduće sedmice raspodjela resora, Vukoja će biti izabran
Foto: FENA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je za iduću sedmicu zajednički sastanak svih koji bi, kako je rekao, trebali formirati Vladu FBiH i potpisivanje dokumenta o raspodjeli resora i svih federalnih institucija.

- To donekle uvjetuje kantonalni nivo vlasti, a uvjeren sam da će sve to biti gotovo do sredine aprila i tada ćemo se okrenuti potpuno novim projektima. Ideja je da sve što smo stavili u Okvirni sporazum naših stranaka na nivou Vijeća ministara do kraja provedemo - rekao je Čović u četvrtak u Kreševu.

Dodao je da bi do kraja juna na dnevni red trebalo da se nađu reforme koje su pred BiH i koje su uslov u evropskim procesima zemlje.

- Postoji i rok od šest mjeseci za formiranje nove vlade, zbog čega nam se žuri da završimo Izborni zakon i sve to uradimo ove godine. Nije zastoj, ali da je moglo brže, moglo je biti. Mnogo je partnera, različitih interesa, ali ja sam optimista. Ako ga potpišemo sljedeće sedmice, vrlo brzo ćemo biti u parlamentu sa Vladom FBiH - naglasio je lider HDZ-a BiH.

Osvrćući se na pisanje pojedinih portala o imenovanju sudije Ustavnog suda, rekao je da je uvjeren da će Zastupnički dom FBiH vrlo brzo imenovati Marinu Vukoju.

- Imali ste dva Hrvata, Bošnjaka i Srbina, tri predstavnika međunarodnih institucija i tako treba i ostati. Uvjeren sam da će Zastupnički dom FBiH vrlo brzo imenovati (Marinu) Vukoju, koji je profesionalac, a između ostalog ga je već birala SDA. Diskusijama i pokušajima spinovanja očigledno gubitničke strane ne treba pridavati nikakvu pažnju. Uskoro ćemo promijeniti i ostala tri člana koji predstavljaju Savez, na nama je da to uradimo odgovorno i da biramo profesionalce - naglasio je Čović.

Osvrnuo se i na atmosferu u koaliciji (HDZ i "Osmorka") nakon koalicije - NSZ, SDA, DF i SBiH u Unsko-sanskom kantonu, ističući da to za njega nema uticaja i da svi na lokalnom nivou ima različite interese.

- Ono što se dogodilo u USK-u je njihov dogovor. Čekamo prvu sjednicu Zastupničkog doma, koja će vjerovatno biti vanredna, na kojoj će biti imenovana Vlada Federacije - ustvrdio je Čović.

Osim navedenog, osvrnuo se i na sankcije američke administracije Osmanu Mehmedagiću Osmici, donedavnom šefu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), ocjenjujući da je važno donijeti ključne zakone u zemlji i da niko nije izvan zakona.

- Htio bih da prokomentarišem nešto drugo. Već duže vrijeme govorimo da ovo nije pravna država, jer se ovdje privatno upravlja obavještajnim, policijskim i pravosudnim institucijama. Naš ključni zadatak je da konsenzusom donosimo važne zakone i da se za sva vremena može reći da je ovo pravno sigurna zemlja, da su svi zaštićeni i da niko nije van zakona, ma ko on bio - rekao je Čović, zaključujući da vjeruje "da će ova koalicija koju imamo barem jasno odgovoriti na to pitanje, da niko neće imati privilegije".


(Vijesti.ba / Fena)

 

Izdvajamo