6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

16.03.2023 / 16:09 Politika - Reakcije

O'Brien govorio o odluci o uvođenju sankcija u BiH

O'Brien govorio o odluci o uvođenju sankcija u BiH
Foto: Vijesti.ba

Sve tri osobe iz Bosne i Hercegovine koje su stavljene pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država ponašale su se antidejtonski, a odluke o uvođenju sankcija donijeli smo na osnovu temeljito prikupljenih dokaza...

... potvrdio je danas novinarima u Sarajevu ambasador James O'Brien koji je šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu.

Američko Ministarstvo finansija i trezora (OFAC) jučer je na listu sankcija stavilo bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Republike Srpske Dragana Stankovića te Edina Gačanina koji se povezuje s trgovinom drogom i drugim teškim krivičnim djelima.

O'Brian je naglasio je da SAD radi na tome da se osigura ispravno funkcioniranje javnih institucija i da se javne institucije ne koriste za političke interese jer je to od ključne važnosti za BiH koja je aspriantica za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Govoreći o Mehmedagiću kazao je da je on zloupotrijebio javno preduzeće u korist jedne, političke stranke što podriva Dejtonski mirovni sporazum i neprihvatljivo je. U slučaju Stankovića kaže da je on pokušao preuzeti imovinu države koja pripada svim građanima BiH kako bi o njenoj budućnosti odlučivao jedan bh. entitet odnosno jedna politička stranka i to je suština antidejtonskog ponašanja.

Kada je u pitanju Gačanin, on je bio uključen u brojne kriminalne aktivnosti, iako se, kaže O'Brian, tome nije posvetila pažnja u bh. medijima, upozorava da bi to bilo vrlo važno kako bi se zaustavilo provođenje teških krivičnih djela.

Ambasador James O'Brien koji je šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu Sjedinjenih Američkih Država kazao je da je usko vezan za Bosnu i Hercegovinu jer je lično prisustvovao potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bio je zadužen za pravni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji je dio i Ustav BiH, a poslije toga u State Departmentu je bio zadužen za zemlje zapadnog Balkana zbog čega ima višegodišnje iskustvo i dobro poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini.

Još u Dejtonu radili su s predstavnicima političkih stranaka i političarima kako bi stvorili strukturu u kojoj će javna dobra biti zaštićena jasnim procedurama što je i suština vlasti i uspostavljanja vladavine prava, ali sada su se, kaže O'Brien, uvjerili da prečesto političari se služe javnim dobrima za lične interese.

Budući da su novinari postavili pitanje kako je moguće da se Mehmedagić našao na toj listi iako je imao prilično dobre donose s SAD-om što i sam tvrdi, O'Brian je kazao da se odluke donose nakon dugog istraživačkog procesa, koriste sve dostupne resurse i ništa se ne dešava 'preko noći'.

- Veliki broj ljudi nadzire te procese. Niko ne bi trebao biti iznenađen, a istovremeno ta lista cilja na pojedinca. Nećemo ovu odluku javno objašnjavati. Usko sarađujemo sa institucijama koje su zainteresirane strane i dijelimo informacije. Možda će biti dodatnih koraka vezanih za ove informacije, ali ih ne mogu predvidjeti. To je nešto što funkcionalne institucije rade. Pogledaju dokaze i poduzmu određene korake - pojasnio je.

Uz novinarsku konstataciju da je već mnogo bh. državljana pod američkim sankcijama koje nisu donijele rezultate, O'Brian kaže da sankcije same po sebi nisu dovoljne nego su samo dio politike i ono što žele vidjeti je da javne procedure i postupci funkcioniraju na način kako bi trebao.

- To znači da ako pojedinci žele nešto koristiti za ličnu korist se suoče sa posljedicama. Znamo da sistem nedovoljno funkcionira, BiH želi da se približi Evropi, a vrsta reformi koje će omogućiti to će zahtijevati rješavanje pitanja koji su uzrokovali oni koji sprečavaju taj put - dodao je ambasador, napominjući da je na građanima konačna odluka.

Oni su ti, zaključio je O'Brian na brifingu s novinarima, koji trebaju reći da ne žele lidere koji rade na ovakav način, a također je i na liderima u poslovnoj zajednici da odluče da neće poslovati na imovini koja je otuđena od države kao što to čine vlasti Republike Srpske.

(Vijesti.ba /FENA)

Izdvajamo