7°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

16.03.2023 / 14:03 Politika - Zagreb

Cvijanović i Milanović: Dobrodošao i Bećirović, ali drugi formati ne

Cvijanović i Milanović: Dobrodošao i Bećirović, ali drugi formati ne
Foto: PIXSELL
Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović sastala se u Zagrebu sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Milanović je poručio kako je vrijeme za otvaranje novog poglavlja.

- Mislim da je to pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s prethodnim Predsjedništvom nisu bili idealni, u mom mandatu. Vrijeme je da se otvori novo poglavlje. BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Daytonu.

On je temelj BiH. U hrvatskom je interesu da se to ne dira. Ako se to bude diralo, iz toga može izaći samo zlo. Ovo nije savršeno stanje. Za mene je najvažnija tema - stabilnost u regiji, mir, predvidivost, europski put BiH, ako ona to želi, a vidim da želi. I zadnje, ali ne najmanje bitno - položaj Hrvata, jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH, a ne kao neke manjine. Iako manjine u Hrvatskoj imaju jedinstveno dobar status. Tako neka i bude, rekao je.

Dodao je da se se danas razgovaralo o miru i stabilnosti u regiji, evropskom putu BiH, te položaju Hrvata u BiH.

“Za njih tražimo i izborićemo se za dostojanstven status, jednak statusu Bošnjaka i Srba”, naveo je.

- O tome sam spreman razgovarati sa svakim tko pokaže minimum zdravog razuma i dobrih namjera, a kod gospođe Cvijanović i njenog političkog kruga u BiH vidim malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje. Hvala još jednom i dobrodošli u Hrvatsku, rekao je Milanović.

Cvijanović je dodala kako se radilo o konstruktivnom sastanku sa ciljem ostvarivanja zajedničkih ciljeva – mira i stabilnosti u regiji, kao i u upućenosti jednih na druge, te očuvanju dejtonskog okvira.

Milanović je ponovo ponovio staru mantru kako “Željko Komšić nije predstavnik Hrvata”, dok za trećeg člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, “svog starog poznanika”, kaže da su u kontaktu.

“Dogovorili smo da je nakon posjeta Cvijanović dobrodošao i Bećirović, a nažalost, drugi formanti ne dolaze u obzir”, rekao je Milanović.

Cvijanović će se danas susresti i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, s kojim će, između ostalog, biti govora o Trgovskoj Gori i drugim otvorenim pitanjima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo