7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

16.03.2023 / 10:01 Svijet - New York

Kineski milijarder optužen za prevaru vrijednu milijardu dolara

Kineski milijarder optužen za prevaru vrijednu milijardu dolara
Foto: NYT
Kineski milijarder povezan s administracijom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa uhapšen je u srijedu pod optužbom da je prevario investitore za milijardu dolara kako bi sebi osigurao raskošan život.

Guo Wengui, također poznat kao Ho Wan Kwok i Miles Guo, priveden je u New Yorku zbog, kako je američko Ministarstvo pravde nazvalo, navodne zavjere koja je uključivala pronevjeru sredstava dobijenih od njegovih online sljedbenika.

Američki mediji prenose da je Guo kupio vilu površine od 762 metra kvadratna u New Jerseyu, luksuznu jahtu vrijednu 37 miliona dolara, sportski automobil Bugatti od 4,4 miliona dolara i Ferrari od 3,5 miliona dolara za svog sina.

Tužioci su optužili Guoa za prevaru ili prisvajanje novca investitora koristeći različite šeme, uključujući njegovu medijsku kompaniju GTV Media Group.

Guo i njegov poslovni partner Kin Ming Je suočavaju se sa 11 optužbi, uključujući prevaru, pranje novca, i prijeti im kazna do 20 godina zatvora.

Vlasti kažu da je Je trenutno na slobodi i da se također suočava s dodatnom tačkom za ometanje pravde.

Guo je bio uporni kritičar kineske vlade i prognan je u New York nakon što je tražio azil u SAD-u 2017. Tvrdio je da ga progoni Komunistička partija Kine zbog razotkrivanja korupcije u Pekingu.

Guo je imao bliske odnose s Trumpovim savjetnikom Steveom Bannonom i zajedno su osnovali dvije neprofitne organizacije, Fondaciju za vladavinu prava i Društvo za vladavinu prava.

Tužioci navode da je Guo koristio te neprofitne organizacije da privuče sljedbenike koji su vjerovali u mnoge njegove ideje, uključujući teoriju da je COVID-19 vjerovatno napravljen u kineskoj laboratoriji.

Guov advokat je odbio da komentariše ove navode, dok Bannon nije optužen u ovom slučaju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo