19°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

14.03.2023 / 17:49 Svijet - Upućen poziv

Hiljadu izraelskih akademika: Njemačka i Britanija da otkažu posjetu Netanyahua

Hiljadu izraelskih akademika: Njemačka i Britanija da otkažu posjetu Netanyahua
Foto: Agencije

Više stotina izraelskih pisaca, autora i akademika pozvali su u utorak Njemačku i Veliku Britaniju da povuku pozive premijeru Benjaminu Netanyahuu i otkažu njegovu posjetu dvjema evropskim zemljama, prenosi Anadolija.

- S obzirom na opasno i destruktivno vodstvo Benjamina Netanyahua, te u svjetlu protivljenja mnogih izraelskih građana zakonodavnim potezima i razgradnji državnih institucija u njegovim rukama, tražimo od Njemačke i Velike Britanije da obavijeste optuženog Netanyahua o hitnom otkazivanje njegovih planiranih političkih posjeta vama - navodi se u pismu koje je potpisalo oko 1.000 izraelskih pisaca i akademika.

Kako su naveli, Izrael se nalazi u "najakutnijoj krizi, najgoroj u svojoj historiji, u ubrzanom i opasnom procesu pretvaranja zemlje iz prosperitetne demokratije u teokratsku diktaturu".

Netanyahu bi se u četvrtak u Berlinu trebao sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, nakon čega je planirana posjeta Londonu.

U posljednja dva mjeseca, hiljade Izraelaca izašlo je na ulice protestujući protiv planova Vlade premijera Benjamina Netanyahua vezanih za reformu pravosuđa.

Reforma, koju je predložio ministar pravde Yariv Levin, bila bi najradikalnija promjena ikada u sistemu vlasti u Izraelu.

Planirana promjena bi ozbiljno ograničila ovlasti Vrhovnog suda pravde, dala bi Vladi ovlasti da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savjetnika u ministarstva od strane državnog tužioca.

Međutim, Netanyahu, kojem se sudi za korupciju, insistira na tome da bi njegov plan unaprijedio demokratiju u Izraelu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo