16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

13.03.2023 / 13:56 Crna hronika - Tužilaštvo BiH

Optužnica protiv Milana Matkovića zbog organizovanog kriminala

Optužnica protiv Milana Matkovića zbog organizovanog kriminala
Foto: Agencije

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milana Matkovića (1985.), državljanina BiH i Srbije, osumnjičenog za organizovani kriminal, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

"Osumnjičeni se tereti da je, u periodu od polovine 2020. pa do kraja 2021. godine, na području BiH, organizovao grupu za organizovani kriminal, u koju je pristupilo više lica, radi činjenja krivičnih djela i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi. Organizovana kriminalna grupa, prema prikljupljenim dokazima, djelovala je na području Bosne i Hercegovine, Srbije i više država EU, uključujući Austriju, Hrvatsku, Švajcarsku, Španiju, Holandiju, Njemačku a pojedini članovi su djelovali i na području zemalja Južne Amerike", navodi se u saopštenju.

Matković je, zajedno sa drugim pripadnicima grupe, koristio zaštićene aplikacije za komunikacije ANOM, kako bi pripremali, dogovarali i izvršavali veći broj krivičnih djela, koja su uključivala krijumčarenje veliki količina narkotika, kao i njihovu prodaju na ilegalnom narko-tržištu BiH i drugih zemalja.

"Matković je u više navrata, učestvovao u organizovanju i krijumčarenju velikih količina opojne droge “kokain” i „kanabic“ u količinama od više desetina kilograma ove opojne droge, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima", saopšteno je.

Takođe, osumnjičeni i pripadnici njegove organizovane kriminalne grupe, terete se za krivotvorenje ličnih dokumenata, u kojim procesima su im pomagala i lica koja su policijski službenici, kako bi ishodili krivotvorene dokumente radi lakšeg kretanja i prelazaka državnih granica. Nadalje, on se tereti i za organizovanje, planiranje i pripremu ubistava i likvidacija lica na području R Srbije, u Novom Sadu i Beogradu.

Osumnjičeni se tereti da je novac u velikim iznosima, stečen krivičnim djelima, stavljao u redovan promet kupovinom velikog broja nekretnina, najviše na području Mostara, Trebinja i Hercegovine, pa će biti zatražena zabrana prometovanja nekretnina, kako bi se osiguralo njihovo oduzimanje tokom sudskog postupka.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 50 svjedoka i 8 stručnih vještaka uključujući i međunarodne eksperte, kao i više od 400 dokaznih materijala, među kojima i dokumentacija dobijena putem međunarodne pravne pomoći o partnerskih institucija SAD, Srbije i Austrije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo