8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

13.03.2023 / 09:17 Ličnost dana - Ličnost dana

EDIN HASANOVIĆ - VELIKI USPJEH

EDIN HASANOVIĆ - VELIKI USPJEH
Foto: Vijesti.ba

Film "All Quiet on the Western Front", u kojem glumi Edin Hasanović, glumac bh. korijena, osvojio je čak četiri Oskara na 95. dodjeli ove prestižne nagrade.

Naime, film je ovu prestižnu nagradu osvojio u kategorijama za najbolju kinematografiju, najbolji produkcijski dizajn, najbolji strani film i najbolju originalnu muzičku "podlogu".

Film snimljen prema istoimenom romanu

Režirao ga je Edward Berger (Edward), a govori o strahotama kroz koje prolazi mladi njemački vojnici koji su se morali boriti na Zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata. Snimljen je prema istoimenom romanu Erich Maria Remarque.

Premijerno je prikazan 12. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Na Netflixu je objavljen 28. oktobra.

Hasanović se nakon sinoćnje ceremonije kratko oglasio na Instagramu.


- Glumim u filmu koji je upravo osvojio četiri Oskara. Ćao - naveo je.

Rođen je 1992. godine kod Klise u Zvorniku. Pripadnici Vojske RS su tada u nepoznatom pravcu odvele oko 700 muškaraca. Za posmrtnim ostacima više od 200 njih se još uvijek traga ili se vode kao nestali. Među njima su Edinov otac i njegova dva brata. Edin je s majkom Hidom uz pomoć Crvenog krsta izbjegao u Njemačku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo