14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

12.03.2023 / 18:17 Rat u Ukrajini - Saopćio ISW

Zaharova priznala da postoje sukobi u vrhu Rusije

Zaharova priznala da postoje sukobi u vrhu Rusije
Foto: Agencije

Marija Zaharova, portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije navodne je izjavila da postoje borbe unutar Kremlje.

Govoreći na forumu u subotu o "praktičnim i tehnološkim aspektima informacijskog i kognitivnog ratovanja u savremenoj stvarnosti" u Moskvi, Zaharova je istakla da uprkos borbama među "elitama Kremlja", on nije mogao ponoviti staljinistički pristup uspostavljanja modernog ekvivalenta sovjetskom informativnom birou, objavio je Institut za proučavanje rata.

- Izjava Zaharove vrijedna je pažnje i podržava nekoliko dugogodišnjih procjena ISW-a o pogoršanju odnosa režima u Kremlju i dinamici kontrole informacijskog prostora, saopćili su oni.

Izjava podržava nekoliko procjena: da u Kremlju postoje unutrašnje borbe između ključnih članova Putinovog unutrašnjeg kruga; da je Putin dobrim dijelom ustupio ruski informacijski prostor tokom vremena raznim kvazinezavisnim akterima te da Putin očito nije u stanju poduzeti odlučne korake kako bi ponovno preuzeo kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom - piše ISW.

- Nejasno je zašto bi Zaharova – iskusna viša glasnogovornica – otvoreno priznala te probleme u javnom okruženju. Zaharova je možda prvi put i razgovarala o ovim problemima kako bi ublažila očekivanja ruskih nacionalističkih blogera u vezi s trenutnim sposobnostima Kremlja da se ujedine oko jedinstvenog narativa ili možda čak oko jedinstvene politike – zaključuju oni.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo