11.03.2023 / 18:32 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Wagner tvrdi da su ruski vojnici blizu centra Bahmuta

Wagner tvrdi da su ruski vojnici blizu centra Bahmuta
Foto: Vijesti.ba

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u snimku objavljenom u subotu, 11. marta, da su njegove snage blizu centra fronta u Bahmutu.

Na video snimku objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, Prigožin se vidi kako stoji na krovu višespratnice u, kako tvrdi, Bahmutu.

„Ovo je zgrada gradske uprave, ovo je centar grada“, rekao je Prigožin na snimku, pokazujući prema zgradi u daljini.

„Udaljen je kilometar i dvesta metara“, rekao je Prigožin, koji je bio u punoj vojnoj opremi.

Govoreći dok se čula artiljerija u pozadini, Prigožin je rekao da je sada najvažnije dobiti više municije od vojske i „krenuti naprijed“.

Wagner je predvodio ofanzive na gradove u istočnoj Ukrajini, uključujući Bahmut, u najdužoj i najkrvavijoj borbi od počtka invazije Rusije, piše agencija Frans pres (AFP). Obje strane su pretrpile velike gubitke oko Bahmuta.

Prigožin, saveznik predsjednika Rusije Vladimira Putina, upleten je u borbu za moć sa ministarstvom odbrane, podsjeća AFP.

Nekoliko puta je tvrdio da je pobijedio na bojnom polju ispred ruske vojske, kritikovao je ruski vojni vrh i optužio vojsku da ne dijeli municiju sa njegovim snagama.

U video snimku objavljenom u subotu, on je rekao da je spreman da zatraži oproštaj od najviših ruskih komandanata.

Dodao je da su oni „izuzetni vojni komandanti“ i dodao da su najveći ruski vojni lideri, uključujući Georgija Žukova i Aleksandra Suvorova, „mogli da nauče“ od njih.

„Apsolutno – potpuno – podržavam sve njihove inicijative“, dodao je Prigožin.

Ranije ove nedjelje Wagner je rekao da su njihovi borci zauzeli istočni dio Bahmuta.

Neki vojni stručnjaci dovode u pitanje smisao nastavka borbe za razoreni grad, ali ukrajinski zvaničnici kažu da bi pad Bahmuta mogao da dovede do daljeg napredovanja Rusije na istoku.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je u subotu da borba za Bahmut pomaže da se dobije vrijeme u pripremi za buduću kontraofanzivu.

„Pravi heroji su sada branioci koji na svojim plećima drže istočni front i nanose najveće moguće gubitke ne štedeći ni sebe ni neprijatelja“, rekao je Sirski u saopštenju.

„Neophodno je kupiti vrijeme da se krene u kontraofanzivu, koja nije daleko."

Britanska vojna obavještajna služba saopštila je u subotu da rijeka Bahmutka u centru Bakmuta sada označava liniju fronta.

„Ukrajinske snage drže zapadni dio grada i srušile su ključne mostove preko rijeke, koja teče... sjever-jug kroz pojas otvorenog terena širine 200 do 800 metara“, navodi britansko Ministarstvo odbrane.

„Ova oblast je postala zona ubijanja, što je vjerovatno čini velikim izazovom za Wagnerove snage koje pokušavaju da nastave svoj frontalni napad prema zapadu."

NATO je u toku nedjelje objavio da je pad Bahmuta pitanje dana.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo