5°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

10.03.2023 / 11:02 Zanimljivosti - Osnaživanje žena

UniCredit Bank Banja Luka obilježila 8. mart poklonima i donacijama ženskim udruženjima

UniCredit Bank Banja Luka obilježila 8. mart poklonima i donacijama ženskim udruženjima
Foto: Vijesti.ba

UniCredit Bank Banja Luka posvećeno radi na osnaživanju žena, kako unutar kompanije tako i na nivou čitave zajednice, te je i ove godine povodom Međunarodnog dana žena uručila donacije udruženjima na teritoriji Republike Srpske koja svojim aktivnostima doprinose izgradnji ravnopravnijeg društva.

Iznos od ukupno 5000 KM podijelilo je pet organizacija: „Udružene žene“ Banja Luka, koje se zalaže za poboljšanje društvenog položaja žene i njeno pravo na život bez naselja, Udruženje žena „Srbac“ koje okuplja čuvarke starih zanata i domaćih proizvoda; Udruženje „Mama M“ Bijeljina koje se zalaže za unaprijeđenje i očuvanje zdravlja trudnica i porodilja, Udruženje žena „Venera“ Kotor Varoš, koje se bavi humanitarnim radom, očuvanjem tradicije i starih običaja, i „Vasila“ iz Trebinja koja svojim aktivnostima doprinosi očuvanju starih znata kroz radionice za izradu rukotvorina.

„Zadovoljstvo nam je, da zajedno sa partnerskim organizacijama nastavimo da se borimo za društvo jednakih šansi, jer je to jedini ispravan put. Žene su kroz istoriju, uprkos brojnim preprekama ostvarile veliki napredak u različitim oblastima od nauke, tehnologije i biznisa do politike, umjetnosti i sporta. U martu slavimo snagu žene i ujedno se podsjećamo da moramo svakodnevno uklanjati barijere koje sprečavaju žene da se ostvare u svim sferama života i ispune svoj pun potencijal“, rekla je Jasminka Bajić, član Uprave Banke nadležna za Finansije i Upravljanje rizicima.

Oko 75 % cjelokupnog tima UniCredit banke Banja Luka čine žene. One zauzimaju više od 60 % rukovodećih pozicija i čine 50% Upravnog odbora. Uporedive plate zaposlenih ne razlikuju se između muškaraca i žena, a kroz različite vidove podrške, kao što je plaćeno odsustvo za očeve povodom rođenja djeteta, kontinuirano se promoviše rodna ravnopravnost.

UniCredit Bank Banja Luka, Dan žena uljepšala je radnicama i klijenticama Banke, koje su na ovaj dan dobile simboličan poklon. Pored poklona za radnice je takođe organizovana radionica na temu „Kako osigurati ravnotežu između posla i privatnog života”, koju je održala profesorka i doktor psiholoških nauka Ivana Zečević.

“Prvenstveno treba da razumijemo kompleksnost 21. vijeka, koji nameće potrebu za kontinuiranom edukacijom. S druge strane društvo u kojem živimo je dominantno tradicionalno, dolazimo iz različitih porodica, usvajamo različite psihološke i sociološke modele ponašanja i svako od nas je individua za sebe. Prema tome, nema svako od nas razvijenu rezilijentnost, odnosno imunitet i sposobnost da adekvatno odgovori na stres. Teško je pronaći balans između posla i privatnog života i zato je jako važno da imamo podršku kako na privatnom tako i na poslovnom planu. Kada radimo ono što nas ispunjava i u kompaniji koja nas podržava, veća je mogućnost da postignemo rezilijentnost”, ističe profesorka Ivana Zečević.

UniCredit banka Banja Luka podržava jednakost i doprinosi osnaživanju žena i kroz podršku ženskom preduzetništvu sa željom da omogući što većem broju žena da razviju preduzetničke vještine, unaprijede svoj biznis i poboljšaju njegovu održivost i konkurentnost. U ovom programu društveno odgovornog bankarstva u partnerstvu sa Inovacionim centrom Banja Luka i ambasadom SAD u Bosni i Hercegovini, Banka je podržala finansijski inkubator „Finllnk“ namijenjen startapima i malim preduzetnicima čiji su osnivači žene.






(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo