3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

06.03.2023 / 17:18 Politika - Skandalozno

Dodik, EU i OHR napali reisa Kavazovića

Dodik, EU i OHR napali reisa Kavazovića
Foto: Vijesti.ba
Tišina koja je nastupila u FBiH i diplomatskim predstavništvima u Sarajevu nakon izjave prvog muslimana u BiH možda je opasnija od reisovog zveckanja oružjem.

Ovako se predsjednik RS-a Milorad Dodik obratio međunarodnim adresama u BiH, povodom izjava reisa Kavazovića.

A onda samo, samo zbog zabrinutosti koju je u intervjuu izrazio reis Kavazović, protiv njega 'ustali' i Delegacija EU u BiH i OHR.

- Osobe na odgovornim pozicijama u BiH trebale bi da predvode napore za smirivanje tenzija i izgradnju povjerenja za dobrobit svih građana u BiH, kao i napredak BiH prema članstvu u EU, rečeno je Srni u Delegaciji EU u BiH.

Iz Delegacije EU pozvali su društvene, političke i vjerske lidere da se fokusiraju na konstruktivan dijalog i poboljšanje političke atmosfere u BiH.

- Evropska unija očekuje od svih društvenih, političkih i vjerskih lidera u BiH da djeluju na način koji promoviše kreiranje okruženja pogodnog za pomirenje, navode iz Delegaciji EU u BiH.

Ured visokog predstavnika, kao i sam visoki predstavnik, izuzetno poštuje reisu-l-ulemu Kavazovića, naveli su iz ove institucije na Twitteru.

- Osobe koje su odgovorne za promicanje pozitivnog razvoja u BiH trebaju zajedno naglasiti da nema ničega što bi situaciju u 2023. godini moglo povezati sa užasnim okolnostima iz 1992.

Institucije Bosne i Hercegovine su mjesto za političke rasprave. Nema potrebe da ih se brani oružjem. Postoji snažno i održivo opredjeljenje, kako na međunarodnom tako i na domaćem nivou, u pogledu funkcioniranja institucija. Sva pitanja i rasprave trebaju biti riješeni demokratskim mjerama i u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma - naveli su iz OHR-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo