9°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

05.03.2023 / 20:37 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Ukrajina: Ruske snage provode ofanzivu u pet smjerova

Ukrajina: Ruske snage provode ofanzivu u pet smjerova
Foto: Twitter

Glavni ukrajinski vojni stožer izvijestio je da ruske snage provode ofanzive u smjeru Kupjanska, Limana, Bahmuta, Avdivke i Šahtarska.

Stožer je izvijestio da u okupiranim dijelovima regija Zaporižja i Herson ruske trupe drže obranu.

U posljednja 24 sata ukrajinske snage pogodile su dvije zapovjedne i kontrolne tačke i 10 područja koncentracije ruskog ljudstva i vojne opreme, kaže glavni stožer.

Prema izvješću, ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je Rustamu Muradovu, koji je prošlog listopada imenovan zapovjednikom ruskog Istočnog vojnog okruga, da pod svaku cijenu zauzme grad Vuhledar u Donjeckoj oblasti. Glavni stožer je tvrdio da su ruski vojnici odbili zapovijed jer smatraju da je ofenziva besmislena.

Scholz: Putin mora shvatiti da neće pobijediti u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je za CNN da ruski predsjednik Vladimir Putin mora shvatiti da neće pobijediti u Ukrajini i da je povlačenje njegovih trupa neophodno prije nego što se održe mirovni pregovori.

"Vjerujem da je Ukrajina spremna za mir", rekao je Scholz. Odgovarajući na pitanje o mogućem dogovoru o okončanju rata tako što će Ukrajina priznati da neće povratiti Krim i dijelove istočnog Donbasa, Scholz je rekao da se odluke mogu donijeti samo uz sudjelovanje Kijeva.

"Nećemo donositi odluke umjesto njih. Podržavamo ih, rekli smo Ukrajini da može dobiti članstvo u EU. Rade na tome da napreduju po svim bitnim kriterijima", rekao je njemački kancelar.

Objavljene fotografije Marinke iz zraka: "Grad je sravnjen sa zemljom"

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na Twitteru dvije slike grada Marinke u istočnoj regiji Donjeck u Ukrajini. Ministarstvo je napisalo da je grad sravnjen sa zemljom.

Novinska agencija AP objavila je fotografije Marinke snimljene dronom koje prikazuju slične scene. Artem Šus, šef policije u Marinki, rekao je da je njegov grad uništen.

"Marinka je potpuno evakuirana, u gradu nema nikog osim vojnika. Ne postoji način da tamo živi civilno stanovništvo. Ruske snage namjerno sravnjuju ruševine u gradu kako bi uništile sve zaklone, bez obzira na to je li riječ o civilnom skloništu ili vojnom objektu. Uništavaju sve jer svojom taktikom ne mogu poraziti naše trupe. Zato uništavaju sve živo", rekao je Šus za AP prošle sedmice.

Ukrajinski vojnici u Bahmutu: Bačeni smo u stroj za mljevenje mesa

VIŠE od desetak ukrajinskih vojnika koji se trenutno bore u Bahmutu ili oko tog grada u Donjeckoj oblasti reklo je za Kyiv Independent da ne dobivaju nikakvu podršku.

Vojnici su tijekom kratkih posjeta obližnjem gradu Kostjantinivki govorili novinarima o nepripremljenim i slabo obučenim bataljunima koji su bačeni u stroj za mljevenje mesa na prvoj crti fronte.
Bataljuni preživljavaju najbolje što mogu uz slabu potporu oklopnih vozila, minobacača, topništva, dronova i taktičkih informacija, tvrde ukrajinski vojnici.

"Ne dobivamo nikakvu podršku", rekao je za Kyiv Independent Serhij, borac na prvim linijama u Bahmutu. S novinarima je razgovarao u društvu svog prijatelja. Imena vojnika iz članka su izmijenjena jer su razgovarali s novinarima bez odobrenja svojih časnika.

Kažu da rusko topništvo, borbena vozila pješaštva i oklopni transporteri često satima i danima napadaju ukrajinske položaje a da ih ukrajinsko teško naoružanje ne zaustavi. Neki vojnici su se žalili na lošu koordinaciju i svijest o situaciji te su rekli da ne mogu vjerovati da se situacija na ratištu kod Bahmuta pogoršala.

Također, vojnici navode da je zavladala ekstremna nestašica streljiva i da zato koriste oružje koje datira iz Drugog svjetskog rata. Dronovi koji bi trebali pružiti kritične izviđačke informacije također su rijetki, a često se i izgube na nekim dijelovima bojišta.

"Šanse da ćeš iz Bahmuta izaći živ su 30:70"

Sve to dovodi do zastrašujućih žrtava, i mrtvih i ranjenih. "Bataljun je došao sredinom prosinca, bilo nas je 500. Prije mjesec dana imamo samo 150 ljudi", rekao je Boris, borac iz Odese koji se bori oko Bahmuta. "Kada izađeš na bojište u Bahmutu, šanse nisu 50:50 da ćeš izaći živ. Više je kao 30:70", govori Serhij.

Ured predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tvrdi da je Rusija izgubila desetke tisuća ljudi tijekom bitke kod Bahmuta od sredine siječnja. Borbe su se od tada samo intenzivirale, a Ukrajina u svojim dnevnim ažuriranjima navodi da je mrtvih Rusa blizu tisuću.

Vlasti nisu otkrile nikakve podatke o ukrajinskim gubicima u bici za Bahmut. Na temelju svjedočenja vojnika čini se da su i ukrajinski gubici veliki.

"Trebamo streljivo, inače će Bahmut brzo pasti"

Neki vojnici rekli su za Kyiv Independent da se često ne mogu osloniti na ukrajinske minobacačke napade protiv težeg ruskog oružja. "Napadaju nas tri sata, čekamo podršku, a podrške nema. Kažu nam da pričekamo i da ćemo dobiti podršku za pola sata do sat vremena. Čekamo sedam sati, podrške nema", govori Serhij.

Vojnik Ilija kaže da, kada stigne streljivo, dobiju i 10 granata dnevno. To je dovoljno za jednu minutu na bojištu. Trebamo streljivo! Ako nastavimo dobivati 10 granata, Bahmut će brzo pasti", rekao je Ilija.


(Vijesti.ba / Index)

 

Izdvajamo