18°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

05.03.2023 / 10:37 Fudbal - Intervju za Sport24.ru

Rahmanović: Ne vidim zašto ne bi trebali igrati protiv Rusije

Rahmanović: Ne vidim zašto ne bi trebali igrati protiv Rusije
Povremeni bh. reprezentativac, bivši igrač Sarajeva i trenutni član Krilja Sovjetova Amar Rahmanović dao je intervju za ruski portal sport24.

Rahmanović se prisjetio svojih početaka, ali se dotakao nekoliko zanimljivih tema. Prisjetio se djetinjstva i odrastanja u Njemačkoj.

“Roditelji su se sklonili od rata u Nemačku. Rođen sam tamo – u Sindelfingenu, ovo je blizu Štutgarta. Moj otac je radio u restoranu, majka je radila kao čistačica u školi. Ispričali su kako je taj potez bio težak: morali su se skrasiti, naučiti novi jezik. Imali smo sreću da smo se ubrzo vratili u Bosnu i počeli živjeti normalnim životom. I da naša Tuzla nije posebno pogođena borbama. Nemojte se porediti sa onim što se desilo u Sarajevu” izjavio je bh. fdubaler na početku razgovora za sport24.

Bivši igrač Sarajeva smatra Edina Džeku najvećim fudbalerom u historiji BiH.

“Najveći u historiji Bosne, nema mu premca. Imao sam sreću da igram sa njim, čak i jedan ili dva meča jedan pored drugog je sreća. Sjećam se da sam se bojao Edina i divio mu se. Nisam se usudio pogledati Jacku u oči i izbjegavao sam ga u svlačionici!”

Na pitanje novinara, da li sebe vidi u Seriji A, Rahmanović je odgovorio kako je teško iz BiH otići u jaču ligu.

“Naše prvenstvo nije najzapaženije, nije lako napraviti iskorak u ovako ozbiljnu ligu.”

Kao idole u djetinjstvu Rahmanović navodi Barbareza i Salihamidžića.

“Salihamidžić i Barbarez – sjećate li se onih iz Bundeslige? Od igrača na mojoj poziciji, pratio sam Zidanea; želeo da igram kao on. A Real Madrid se smatrao klubom broj jedan. Sjećam se i Ozila u Madridu, protiv kojeg sam igrao prošle sezone u prvenstvu Turske. Mesut više nije bio tako dobar kao u Madridu.”

O susretu BiH i Rusije koji je trebao biti odigran prošle godine, ali je na kraju odgođen, a Rahmanović je dao zanimljiv odgovor.

“Zašto ne? Znam da su naši timovi trebali igrati prošle jeseni, bili su u toku pregovori. Nemam pojma šta je na kraju stalo na put. Džeko i njegova porodica su prošli kroz rat, ostavio je traga i nije moglo da ne utiče na osjećaje. Volio bih da svi budu fokusirani na fudbal, a ne na ono što se dešava okolo. Kako ja da utičem na situaciju, da je promijenim?”

Rahmanović je u Rusiju stigao u septembru 2022. godine i u prvenstvu odigrao osam utakmica.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo