2°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

21.02.2023 / 18:10 Rat u Ukrajini - Predsjednik SAD

Biden u Poljskoj: NATO je jak kao stijena, SAD ne želi uništiti Rusiju

Biden u Poljskoj: NATO je jak kao stijena, SAD ne želi uništiti Rusiju
Foto: Agencije

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), nakon sastanka s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, održao je govor koji je pratio cijeli svijet.

Bajden se obratio nekoliko dana uoči godišnjice ničim izazvane i isprovocirane brutalne agresije Rusije na Ukrajinu.

- Kijev stoji jak, velik i, što je najvažnije, slobodan. Putin je mislio da ćemo se predati, bio je u krivu. Mislio je da će se NATO pretvoriti u Finsku, a umjesto toga dogodila se natoizacija Finske i Švedske - rekao je Bajden.

Dodao je da je NATO ujedinjeniji nego ikad prije.

- Putin više u sumnja u naše jedinstvo, ali sumnja u našu ustrajnost. Ali nema sumnji. Naša podrška Ukrajini neće popustjeti i nećemo se umoriti. U pitanju je sloboda - rekao je.

- Obraćam se građanima Rusije. SAD i NATO ne žele uništiti Rusiju, nema zavjere protiv Rusije, kako je danas rekao Putin. Ovaj rat nije nužnost nego tragedija. Putin može okončati rat jednom rečenicom. Pobjeda Rusije bi značila kraj Ukrajine, zato se brinemo za to da se Ukrajina može braniti - rekao je Bajden, prenosi Index.

Spomenuo je kako je Poljska prihvatila milione izbjeglica iz Ukrajine.

- Stojimo uz slobodu. To Amerikanci rade i to Amerikanci jesu. Putin je pokušao izgladnjeti Europu, spriječiti Ukrajinu da izvozi hranu, izazvati globalnu krizu hrane. To bi posebno pogodilo afričke zemlje.

Ukrajina je slobodna, suverena i demokratska. Nametnuli smo najjače sankcije ikad nametnute nekoj državi i uvest ćemo ih još. Imamo mnogo toga na što možemo biti ponosni proteklu godinu dana. No i dalje će biti teških dana. Držat ćemo leđa Ukrajini dok brani samu sebe - ističe Bajden.

NATO je čvrst kao stijena. Napad na jednu je napad na sve, to je sveta zakletva. Sveta zakletva da branimo svaki centimetar NATO teritorija - rekao je Bajden.

- Svijet je na prijelomnici, odluke koje sada donosimo odredit će iduća desetljeća. S jedne strane je demokracija, a s druge diktator koji je želi uništiti. Nema slađe riječi od slobode i nema višeg cilja od slobode.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo