8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

21.02.2023 / 17:58 Ljepota i Zdravlje - Dobro je znati!

Ljekari upozorili: Ovo je pet uzročnika karcinoma

Ljekari upozorili: Ovo je pet uzročnika karcinoma
Foto: Ilustracija

Maligne bolesti sve učestalije su, a ono što zabrinjava jeste da se sve češće dijagnosticiraju i kod mlađe populacije.

- Kada me ljudi pitaju postoji li način kako spriječiti razvoj zloćudnih bolesti, uvijek odgovaram kako je najbolji preventivni lijek dobro zdravlje - ističe onkologinja Lisa

Richardson te dodaje kako pacijenti moraju znati da je potrebno donositi zdrave odluke u svrhu zaštite zdravlja.

Stručnjaci ističu pet iznenađujućih faktora koji mogu utjecati na razvoj karcinoma, piše eatthis.com.

Pretilost

Pretilost se definira kao prekomjerna količina masnoće u tijelu koja je opasna po zdravlje. Nastupa kada kroz duže vremensko razdoblje osoba unosi više kalorija nego što potroši.

Dr. Clifford Hudis, onkolog, navodi kako su direktno povezani s prekomjernom tjelesnom masom neki od najčešćih tumora, dojke, pluća, crijeva i prostate.

- Većina stanovnika Amerike ima previše kilograma, a upravo ih to stavlja u rizičnu grupu od razvoja bolesti. Održavanje zdrave tjelesne težine može imati veliki utjecaj na održavanje zdravlja, ali i prevenciju - navodi bivša direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dr. Brenda Fitzgerald.

Loša prehrana

Istraživanja pokazuju kako je loša prehrana direktno povezana s razvojem raka, a jedna je studija otkrila kako oko 80.000 novih slučajeva u Americi povezano je s lošom prehranom.

- Alkohol je još jedan kontributor razvoju raka, tu je i rijetka konzumacija cjelovitih žitarica, mliječnih proizvoda, voća i povrća, ali i visok unos crvenog mesa i zaslađenih napitaka - pojašnjava dr. Fang Zhang.

Prethodne studije daju jake dokaze da crveno meso može biti povezano s nastankom raka crijeva, a slaba konzumacija cjelovitih žitarica isto tako. No studija nije pokazala tačan broj novih slučajeva raka koji su povezani s lošom prehranom.

Stres

Puno je provedenih istraživanja koja povezuju hronični stres i razvoj raka. Stres koji se ne kontrolira nosi brojne zdravstvene rizike, a na vrhu popisa su i bolesti srca.

To se može pripisati činjenici da nekontrolirani stres ima poguban utjecaj na imunološki sistem čovjeka, a koji je glavna crta odbrane od štetnih mikroorganizama koji napadaju naše tijelo. Također, imunološki sistem zadužen je za kontrolu svakog neobičnog „ponašanja“ ćelija u tijelu, jer mogu prerasti u kancerogeni oblik.

- Hronični stres stvara nešto poput savršene oluje gdje prekancerozne ćelije mogu slobodno rasti - navodi dr. Ankur Parikh, direktor Odjela precizne medicine (Cancer

Treatment Centers of America), ako ste zabrinuti radi nivoa stresa s kojom se često suočavate, postoje jednostavne tehnike koje će vam pomoći da ga kontrolirate.

Manjak sna

- Studije su pokazale kako dugotrajni problemi s nesanicom mogu povećati rizik od razvoja nekoliko oblika raka, karcinoma dojke, prostate i štitnjače - pojašnjava dr.

Michael Breus i dodaje:

- Manjak sna može biti povezan i s agresivnijim razvojem tumora, a postoje i brojne studije koje pokazuju kako oni koji rade noćne smjene imaju veći rizik da će se kod njih razviti neki oblik raka.

Pokazalo se kako manjak sna može povećati rizik od razvoja raka crijeva, želuca, kože i pluća.

Alkohol

Onima koji vole piti alkohol, možda neće odgovarati ova vijest, ali konzumiranje alkoholnih pića ne smatra se sigurnom i često predstavlja rizik za zdravlje.

Prema istraživanjima, ispijanje alkohola svaki dan povezano je s povećanim rizikom od razvoja raka dojke kod žena, pojašnjava Dr. Jürgen Rehm, naučnik Instituta CAMH za mentalno zdravlje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo