8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

19.02.2023 / 20:41 BiH - Prenosimo

Veličanje ratnih zločinaca u Prijedoru bez reakcija, istraga, sjednica ...

Veličanje ratnih zločinaca u Prijedoru bez reakcija, istraga, sjednica ...
Javno veličanje ratnih zločinaca, a što se dogodilo u petak u Prijedoru na fudbalskoj utakmici između Rudara i Borca tokom koje su navijači na tribinama skandirali ime Ratka Mladića, krivično je djelo.

Piše: Amina Nuhanović

To jasno piše u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, u članu 145a, stav 6 u kojem se navodi:

Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično licu osuđenom pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekat kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, opština ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registruje naziv po ili prema licu osuđenom pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča lice osuđeno pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

No, ovo skandalozno skandiranje navijača oba tima imena presuđenog ratnog zločinca Mladića nije izazvalo rekacije nadležnih, posebno u RS, gdje su se svi, a čemu svjedočimo zadnjih nekoliko dana, fokusirali na osudu glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Amira ef. Mahića, protiv kojeg je čak podnesen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, a zbog, kako se navodi,  “javnog izazivanje i podsticanja nasilja i mržnje”.

Upravo ovakvi primjeri pokazuju da se jedni, samo zato što su Bošnjaci, kao 90 - tih godina progone i ubijaju, a sada sude, dok se oni koji su činili zločine, a sada veličaju zločin i negiraju genocid, očito nagrađuju time što ih se ne sankcioniše.

To potvrđuje i činjenica da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, godinu i po od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona BiH, nije osudilo niti jednu osobu, iako je podneseno 40 prijava za veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida.

Zbog nekažnjavanja onih koji čine krivična djela, počinioci ne prezaju da takve stvari ponove.

Podsjetimo i da je Savez logoraša Bosne i Hercegovine zbog veličanja zločinca Mladića i mahanja zastave sa njegovim likom podnio prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine prije godinu dana. Tu bakljadu su i tada organizovali isto navijači Rudara.

Tužilaštvo BiH, kako saznajemo, nije do danas ništa uradilo. Zbog toga što ništa ne rade, oni nastavljaju. Savez logoraša BiH pisao je i urgencije Tužilaštvu, no, niko nije reagovao!

Negiranje ratnih zločina nije svojstveno samo navijačima, nego i velikom broju političara iz RS, ali i tamošnjih medija. Niko nikada nije za to odgovarao, ili bio kažnjen kako to zakon nalaže.

No, s obzirom na to da do danas nema nikakvih reakcija, osuda ili sankcija onima koji su u petak veličali ime ratnog zločinca Mladića, javno postavljamo pitanje policiji u Prijedoru, a na koje očekujemo odgovor: Da li će te pokrenuti istragu po službenoj dužnosti kao u slučaju imama iz Kozarca?

I da još upitamo, zašto niste pokrenuli istragu za vrijeđanje katolika od strane zamjenika gradonačelnika Prijedora Žarka Kovačevića na dan Uskrsa prošle godine?

- Kad se sjetim šta je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Ko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna - napisao je tada Kovačević na Facebooku.

Također, pitanjima možemo dodati i ovo: Zašto niste pokrenuli istragu protiv organizatora bakljade i defilea kroz centar grada za neustavni "Dan RS" prošle godine, iako se sve dešavalo bukvalno ispod prozora MUP-a, kada se javno desilo veličanje presuđenog zločinca Mladića?  

I sad, moramo na kraju javno pitati i gradonačelnika Prijedora, gospodina Slobodana Javora: Da li ćete gospodine gradonačelniče sazvati posebnu sjednicu Skupštine Grada i donijeti osuđujuće zaključke kao u slučaju imama Mahića?.  

Svi već unaprijed znamo odgovore na postavljena pitanja, jer već godinama svjedočimo morbidnoj politici dvostrukih aršina, kako od strane lokalnih i entitetskih vlasti, tako i od strane međunarodne zajednice.

A "navijači" se i dalje neće libiti da tokom neke od sljedećih utakmica opet, kao i prije dva dana, stanu pred Čaršijsku džamiju u Prijedoru, za vrijeme ezana, udaraju u bubnjeve, pale bakljadu i uzvikuju "Srpska Republika" i "Sveti Sava", i provociraju bošnjačke povratnike u ovom gradu.


(Vijesti.ba / Preporod.info)

Izdvajamo