16°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

14.02.2023 / 21:21 Svijet - Novi bilans

Devet preživjelih izvučeno iz ruševina u Turskoj, broj žrtava više od 41 hiljade

Devet preživjelih izvučeno iz ruševina u Turskoj, broj žrtava više od 41 hiljade
Foto: Reuters

Devet preživjelih spašeno je u utorak iz ruševina u Turskoj, više od sedmicu dana nakon snažnog zemljotresa, dok je fokus napora pomoći premješten na ljude koji se sada bore bez skloništa ili dovoljno hrane na velikoj hladnoći.

Katastrofa, s ukupnim brojem mrtvih u Turskoj i susjednoj Siriji od više of 41.000, opustošila je gradove u obje zemlje, ostavljajući mnoge preživjele beskućnicima na zimskim temperaturama, javlja Reuters.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je priznao probleme u početnoj reakciji na potres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je pogodio rano 6. februara, ali je rekao da je situacija sada pod kontrolom.

– Suočavamo se s jednom od najvećih prirodnih katastrofa ne samo u našoj zemlji već i u historiji čovječanstva – rekao je Erdogan u televizijskom govoru u Ankari.

Među onima koji su spašeni u utorak su dva brata, starosti 17 i 21 godina, izvučena iz stambenog bloka u provinciji Kahramanmaras, te Sirijac i mlada žena u Antakyi, spašeni nakon više od 200 sati pod ruševinama. Moglo bi biti još živih ljudi za pronalaženje, rekao je jedan spasilac.

Međutim, vlasti UN-a rekle su da se faza spašavanja bliži kraju, s fokusom na sklonište, hranu i školovanje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo