11°C
Mostar 16°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 12°C

14.02.2023 / 18:01 Regija - Beograd

Srbija ne prati sankcije Rusiji: EU je nagradila sa 165 miliona eura

Srbija ne prati sankcije Rusiji: EU je nagradila sa 165 miliona eura
Foto: Vijesti.ba

Srbija se ponovo nije uskladila da politikom EU po pitanju sankcija Rusiji.

U pitanju su dvije odluke koje se odnose na proširenje liste osoba i entiteta koji podrivaju i prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine, kao i odluke koja se odnosi na ograničenje cijena naftnih derivata.

Sa ovim odlukama Evropske unije su se uskladile sve ostale zemlje regiona koje su kandidati za punopravno članstvo u EU: Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, kao i zemlje Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) gde su Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora.

Srbija je jedina zemlja kandidat za punopravno članstvo u evropski blok koja se nije uskadila ni sa jednom odlukom EU po pitanju sankcija Rusiji.

Predsjednik Rusije je povodom Dana državnosti Srbije, poručio predsedniku Srbije da cijeni izbalansiranu spoljnu politiku koju vodi.

A da takvu politiku cijene i u Briselu, potvrđuje i današnje potpisivanje Finansijskog sporazuma za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji od 165 miliona eura.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić j istakao da je ovo veliki i važan dan za Srbiju, s obzirom na to da je samo u jednom danu dobila na poklon od EU jedan odsto predviđenih prihoda za godišnji budžet.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo