13.02.2023 / 14:58 BiH - KSS

Ispitivanjem prvog svjedoka optužbe otvoren dokazni postupak protiv Marinkovića i drugih

Ispitivanjem prvog svjedoka optužbe otvoren dokazni postupak protiv Marinkovića i drugih
Foto: Arhiv

Suđenje Savi Marinkoviću (1983.), Aleksandru Macanu (1987.) i Marku Trifkoviću (1987.), optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo (KS) - Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) direktnim i unakrsnim ispitivanjem prvog svjedoka optužbe.

Svedočenjem Alena Muratovića, inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i vođe istražnog tima, otvoren je dokazni postupak u ovom predmetu.

Iskaz ovog svjedoka tiče se dinamike, hronologije i rezultata istrage, s fokusom na pribavljanje podataka u skladu s naredbom KSS-a, uključujući indiciranje kretanja vozila koje je, prema tužbenim navodima, korišteno prilikom izvršenja krivičnih djela, te signala kriptovanog telefona, i to izuzimanjem videonadzora na trasi kretanja, kao praćenjem tragova telefonskog signala putem baznih stanica.

Svjedok je detaljno opisao saznanja do kojih se došlo kada se radi o trasi i lokalitetima kretanja spomenutog vozila, a u kontekstu sa registrovanim telefonskim signalom, navodeći kako su već nakon mjesec/dva nakon izvšena teškog krivičnog djela došlo do indicija o mogućim izvršiocima.

Istovremeno, podsjetio je kako su, na temelju odgovarajućih naredbi i uspostavljene policijske saradnje, izvršeni pretresi na području Istočnog Sarajeva, odnosno Pala, uključujući i lokaliet (Kočevik), gdje je pronađena veća količina poluatomatskog i automatskog oružja, kao i ručni raketni bacač.

Prema kazivanju svjedoka, pregledom terena koji je kasnije uslijedio pronađeni su i dijelovi vozila, uključujući i one za koje se pretpostavlja da pripadaju vozilu „seat“ koje je, prema optužnici, korišteno prilikom izvršenja krivičnih djela, obuhvaćenih tim aktom.

Tragom pretpostavki da je na tom lokalitetu zakopano i oružje kojim je ubistvo dvojice sarajevskih specijalaca izvršeno, u ponovljenom pretresu pronađeni su dijelovi puškomitraljeza (PM) "zastava M-72", call. 7,62 X 39 mm i to nožice, zatvarač s izvlakačem, poklopac zatvarača, tijelo PM- a i ostaci remena, te jedan okvir i 20-tak čaura.

Kako svjedok navodi, radi se o čaurama koje su karakteristikama odgovaraju onima koje su pronađene na mjestu ubistva.

Ostatak svedočenja u sklopu direktnog ispitivanja odnosio se na identifikaciju korisnika, odnosno komunikacija ostvarenih putem Sky/Anom aplikacija, s fokusom na operativno relevantne podatke.

Radi se o selektiranim podacima pribavljenim posredstvom međunarodne pravne pomoći, pri čemu je identifikaciju korisnika Sky-kodova izvršio Europol, a u vezi s čime je sačinjeno 35 do 40 službenih zabilješki kojima su obuhvaćene audio i pisane poruke te fotografije.

Time se, prema iskazu svjedoka, ostvario uvid u zaštićene komunikacije odnosno došlo do indikacija o izvršiocima, čime je putem komunikacija trećih lica potvrđena osnovana sumnja, ali i pretpostavke o uništavanju vozila i oružja korištenih pri izvršenju krivičnog djela – dvostrukog ubistva.

Svjedok Muratović je u nastavku višesatnog ispitivanja potvrdio autentičnost i autorstvo prethodno predočenih službenih zabilješki.

U sklopu unakrsnog ispitivanja otvorena su brojna pitanja relevantna sa stanovišta odbrane i njihovih klijenata, a koja se, između ostalog, odnose na kriptovani telefonski uređaj, koji dosada nije pronađen, te na identifikaciju korištenog vozila, odnosno podudarnost karakteristika pronađenih čaura na spomenutom lokalitetu s onima s mjesta zločina.

Inače, tokom svjedočenja u više navrata su spominjana druga krivična djela, budući da su bila predmet zaštićenih komunikacija trećih osoba iz kriminalnog miljea, a analizom tih komunikacija došlo se i do saznanja o prijetnjama koje su upućivane svjedocima u ovom predmetu.

Optužnica, Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila - golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama

Optužnicom su obuhvaćeni događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, a radi se o otuđenju automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, općina Novi Grad, i Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo.

U prvom slučaju radilo se o otuđenju automobila marke „seat-leon“ u čemu su, prema tužbenim navodima, sudjelovali Macan i Trifunović, a u drugom je riječ o otuđenju automobila „audia A-6“ uz sudjelovanje sve trojice optuženih.

Nakon duge i kompleksne istrage, te podizanja i potvrđivanja optužnice, suđenje u ovom predmetu počelo je 7. februara čitanjem optužnice, kojom se po tri tačke terete trojica optuženih za dva krivična djela - ubistva i tešku krađu.

Suđenje je propraćeno jakim sigurnosnim mjerama, o čemu, između ostalog, svjedoči i prisustvo specijalaca s dugim cijevima.

Nastavak suđenja Marinkoviću i drugima zakazan je za 21. februar kada bi trebalo pristupiti nastavku dokaznog postupka ispitivanjem narednog svjedoka optužbe.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo