1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

09.02.2023 / 10:17 Politika - Banja Luka

Dodik: RS će se boriti za vraćanje nadležnosti

Dodik: RS će se boriti za vraćanje nadležnosti
Foto: Arhiv
Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik gostovao je u emisiji Alternativne televizije u kojoj je pričao o akutelnim temama funkcioniranja nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da se ništa ne može dugo zadržati na lažima, te je ponovio da će se Republika Srpska boriti za vraćanje nadležnosti.

„Sada slušamo da Republika Srpska oduzima nadležnosti BiH, to je spin da poništi upravo sve ono što su oni učinili, a to je da je od Republike Srpske oteto, putem međunarodne intervencije, 83 nadležnosti. Oni sada sve češće govore kako mi nešto njima otimamo, što naravno nije tačno. To nas dovodi u poziciju da reafirmišemo našu politiku koja ide za tu da ćemo se boriti da vraćanje nadležnosti, a to je težak proces“, istakao je Dodik za ATV.

Govoreći o koaliciji sa osmorkom, kaže da tu nema pomaka i dodao je da su definisali da će podržati BiH koja je ustavna i Republika Srpska će, kaže Dodik, nastaviti da se putem naše strukture bori za pozicioniranje. Inače, kako kaže, Republika je pozicionirana odlično.

„Sada djeluje da je to, što se nas tiče, potpuno etablirano. Ne možete da izbacite nikog iz Predsjedništva, ne možete da donesete nijednu odluku na nivou BiH jer mora da prođe Dom naroda gdje mi imamo četiri delegata, na Savjetu ministara ne može da prođe nijedna odluka jer dnevno komuniciramo sa našom ekipom. Prema tome, sva ta njihova zalijetanja u bolje moraju da prođu prvo dogovor sa nama, ako og dogovora nema, nema ničega. Polako sa očekivanjima, oni raspiruju očekivanja, nema očekivanja i politika je ista – ne možete zaobići i poniziti Republiku Srpsku“, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da iz FBiH nikada ne propuste priliku da okaljaju Republiku Srpsku, da je na lažan način optuže.

Komentirao je i izjavu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

"Sve je isto, dođu neki novi, ali je to ista meta isto odstojanje. Vidimo Nikšića koji neki dan kaže ako mi budemo insistirali na nekom mjestu, da će on insistirati. Ako je to odgovor, ja mogu isto da kažem. To samo repliciram njemu koji je uvijek bio korektan. Nema tu nekih pomaka. Mi smo definisali da ćemo podržati ustavnu BiH, a ne šta je imaginarna BiH", istakao je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo