8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

08.02.2023 / 13:28 BiH - VM BiH

Krišto: Prijateljski turski narod može računati na pomoć BiH

Krišto: Prijateljski turski narod može računati na pomoć BiH
Foto: Vijeće ministara BiH
Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je tokom današnjeg sastanka s veleposlanikom Republike Turske u BiH Sadikom Babürom Girginom ...

... izjavila da prijateljski turski narod može računati na potporu svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

Veleposlaniku Girginu i turskom narodu ponovila je izraze sućuti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Dodala je da je dio mjerodavnih timova iz naše zemlje za potragu i spašavanje već u Turskoj kako bi pomogli spasiocima na terenu te da je dio specijaliziranog tima, s potrebnom opremom, sinoć krenuo kopnenim putem.

Veleposlanik Girgin je zahvalio predsjedateljici Krišto i upoznao je s novim izvješćima o razmjerima posljedica potresa i opsežnim akcijama koje turske vlasti provode na pronalasku nestalih i pomoći preživjelim.

Krišto je izvijestila Girgina da je u tijeku izvanredna telefonska sjednica Vijeće ministara BiH te da se iskreno nada i čvrsto vjeruje da će biti usvojena odluka o odobravanju sredstava tekuće proračunske pričuve za pomoć Republici Turskoj za saniranju šteta nastalih usljed razornog potresa, u iznosu od milijun maraka.

Naglasila je spremnost Vijeća ministara BiH da sukladno svojim nadležnostima i kapacitetima, nastavi pružati potporu Republici Turskoj i turskom narodu kako bi prevladali ove teške trenutke te najavila da ostaje u stalnom kontaktu s veleposlanikom Girginom u vezi s koordiniranjem pomoći.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo