0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

06.02.2023 / 17:37 Regija - Kosovo

Lajčak i Kurti razgovarali o sastanku Prištine i Beograda na najvišem nivou

Lajčak i Kurti razgovarali o sastanku Prištine i Beograda na najvišem nivou
Foto: Agencije

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarali su danas u Prištini o zakazivanju sastanka na "najvišem nivou" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Lajčak nije precizirao kada bi mogao da bude taj sastanak, već je naveo da će o tome večeras u Beogradu razgovarati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Naglašeno je da se nastavljaju diplomatski napori međunarodne zajednice da se dođe do sporazuma, a Lajčak je rekao da je na sastanku sa Kurtijem bilo riječi o prijedlogu EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Razgovarali smo o svemu što je agenda dijaloga, ali osnov našeg razgovora je prijedlog koji sam predstavio 9. septembra. Želimo da budemo sigurni da napredujemo s tim prijedlogom i kada dovedemo dva lidera u Brisel, da imamo konstruktivan sastanak", rekao je Lajčak.

Lajčak je 25. januara u Prištini imao radnu večeru s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prištinskim glavnim pregovaračem Besnikom Bislimijem.

Kurti je tek prošlog četvrtka, 2. februara, prvi put pomenuo mogućnost formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, uz šest uslova.

On je naveo da Priština traži da ZSO bude osnovana "u skladu sa Ustavom Kosova i zakonima koji su na snazi".

Na sjednici Skupštine Kosova 2. februara, Kurti je rekao da "ne može biti formirana jednonacionalna zajednica" i da je neprihvatljiv postojeći naziv ZSO.

"Ona ne može imati nikakvu javnu ili izvršnu vlast, samo mora da služi horizontalnoj saradnji opština kako je utvrđeno po Ustavu", kazao je Kurti.

On je naveo da je treći uslov za formiranje ZSO da prava nacionalnih manjina "moraju ojačati princip reciprociteta između dvije države", pri čemu, kako je rekao, treba imati u vidu evropske standarde i modele.

Kurti je dodao da je jedan od uslova za formiranje ZSO "gašenje nelegalnih institucija na sjeveru Kosova i predaja nelegalnog oružja".

Peti uslov je da ZSO bude dio konačnog sporazuma i da se sprovodi nakon međusobnog priznanja i "pošto je Beograd prihvatio principe Povelje UN u vezi sa Kosovom".

Po njegovim riječima, posljednji, šesti uslov je da Vučić povuče pisma upućena članicama EU sa pozivom da ne prihvate prijavu Kosova za članstvo u EU jer, po Kurtijevoj ocjeni, to predstavlja kršenje Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.

(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo