10°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 4°C

05.02.2023 / 11:55 Fudbal - Carsten Linke

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Rusiju, uhapšen i optužen za izdaju

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Rusiju, uhapšen i optužen za izdaju
Foto: Agencije
Uhapšen je decembra prošle godine, a tek sada je objavljen njegov identitet. Carsten Linke, bivši fudbaler koji je branio boje nekoliko njemačkih klubova između kojih i Hannover, uhapšen je pod optužbom za izdaju.

Kasnije je bio i trener juniorskog tima u Weilheimu, ali se ispostavilo da je njegov primarni posao bio potpuno drugačiji.

Bio je tajni agent koji je radio za Saveznu obavještajnu službu (BND), a sunarodnicima Nijemcima je kada je putovao u Berlin govorio je da je vojnik i da ide “u misiju“.

Iznenada više nije išao vikendom za Berlin jer ga je uhapsila njemačka policija. Optužen je da je prosljeđivao povjerljive obavještajne podatke Moskvi, uključujući i o one u Ukrajini, izvjestio je “Der Spiegle“ nakon što je uhapšen.

Navodno je Linke bio unaprijeđen prije hapšenja, pa je imao dodatni nivo povjerljivih informacija.

Proslijedio je tajne podatke nekolicini ljudi, prenosi “Daily Telegraph“, uključujući i njemačkog biznismena koji je rođen u Rusiji (Artur E.) koji je zauzvrat proslijedio informacije Federalnoj sigurnosnoj službi Ruske Federacije (FSB).

Artur u ovom slučaju ima status ključnog svjedoka, a posvjedočio je da je bio plaćen za usluge. BND istražuje da li je Linke djelovao sam ili je imao čitavu mrežu doušnika. Njjegovi poznanici kažu da je prije znao da nestane na nekoliko mjeseci.

(Vijesti.ba / Nova.rs)

Izdvajamo