8°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

03.02.2023 / 21:39 Regija - Istanbul

Erdogan: Turska spremna doprinijeti procesu dijaloga između Beograda i Prištine

Erdogan: Turska spremna doprinijeti procesu dijaloga između Beograda i Prištine
Foto: Agencije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je njegova zemlja spremna da pruži podršku procesu dijaloga između Beograda i Prištine ako bude zatraženo.

"Turska je spremna da pruži svu vrstu podrške miru i stabilnosti našeg regiona i da pruži neophodan doprinos ako to strane zatraže", rekao je Erdogan nakon sastanka sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Istanbulu.

Kazao je da se Turska nada da će proces dijaloga Beograda i Prištine biti okončan na način koji će osigurati trajni mir i stabilnost u regionu.

Istakao je da je Turska nastavila ulagati napore kako bi Kosovo dostiglo poziciju koju zaslužuje na međunarodnoj sceni.

"U tom smislu, podržavamo viziju Kosova da se pridruži NATO-u, Vijeću Evrope i Evropskoj uniji", rekao je turski predsjednik.

Osim političkih odnosa, Erdogan je rekao da je s kosovskim premijerom razgovarao o tome šta Turska i Kosovo mogu učiniti u oblastima ekonomije, trgovine, energetike, odbrambene industrije i borbe protiv terorizma.

Osvrnuvši se na grupu, koju Turska optužuje da stoji iza pokušaja državnog udara 2016., Erdogan je rekao:

"Zamolio sam svog dragog prijatelja da uloži dodatne napore da poveća našu solidarnost protiv aktivnosti terorističke organizacije FETO na Kosovu."

Što se tiče ekonomskih odnosa, Erdogan je rekao da su sporazumom o slobodnoj trgovini koji je stupio na snagu 2019. godine, Turska i Kosovo postigli pozitivan zamah u obimu bilateralne trgovine.

"Kao zemlja sa najvećim izvozom na Kosovo, moramo povećati ovu cifru na milijardu eura", dodao je Erdogan.

Kosovski premijer Albin Kurti je zahvalio Erdoganu na podršci njegove zemlje procesima članstva Kosova u Evropskoj uniji i NATO-u.

Osvrnuvši se na ekonomske odnose, Kurti je kazao da je Turska jedan od važnijih ekonomskih i trgovinskih partnera Kosova.

"Naravno, to nas raduje, ali to ne bi trebalo biti dovoljno. Možemo iskoristiti našu dosadašnju saradnju za dostizanje većih potencijala", poručio je kosovski premijer.

Turska je priznala Kosovo 18. februara 2008. godine.

(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo