8°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

03.02.2023 / 11:43 BiH - Govor mržnje

IZ BiH pokreće postupak protiv imama iz Kozarca

IZ BiH pokreće postupak protiv imama iz Kozarca
Foto: arhiv

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine pokrenula je disciplinski postupak protiv imama iz Kozarca Amira Mahića zbog neprimjerenih izjava o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom Savi, saznaje N1.

“Žalimo zbog svega, to nikome nije trebalo, očekujemo i izjavu imama”, kratko su nam rekli u Islamskoj zajednici uz naznaku da će se danas zvanično i detaljno oglasiti.

Imam iz Kozarca je skandaloznu izjavu dao upravo 27. januara na dan Svetog Save kojeg je doveo u vezu sa fašizmom, a SPC sa sektom.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, reagovao je na izjavu Mahića, kaže da su crkve i džamije Božije kuće i u njima treba svjedočiti dobro.

“Nikada sijati otrov, mržnju, a da se to u Kozarcu upravo i desilo. Nažalost ovo nije jedini primjer, bilo na desetine sličnih propovjedi po džamijama, kojima se vrijeđa srpski narod i SPC“, naglasio je.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor i potpredsjednik Skupštine grada Azra Pašalić, najoštrije su osudili vrijeđanje srpskog svetitelja i SPC.

Iz Okružnog prijedorskog tužilaštva potvrđeno je da rade na predmetu, koji se odnosi na govor mržnje imama Amira Mahića prema SPC.

MRV BiH osudilo neprimjerene izjave imama

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je dobilo informaciju iz više različitih izvora da je imam u Kozarcu na hutbi neprimjereno govorio o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vrijednostima, saopštili su iz ove institucije.

Vijeće je zatražilo informaciju od Rijaseta Islamske zajednice o ovom incidentu. Obaviješteni smo da je Rijaset odmah po prijemu informacije provjerio navode i izdao nalog Muftiji bihaćkom da od imama uzme izjavu i pokrene disciplinski postupak.

Od imama je zatraženo da se na sutrašnjoj hutbi izvini svojim džematlijama i svima onima koje je njegov nastup mogao uvrijediti.

Povedenim disciplinskim postupkom, imam će biti primjereno sankcioniran, navode na svojoj Facebook stranici.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini ističe da je veoma važno osuditi sve uvrede na račun vjernika, vjerskih zajednica i crkava u našoj zemlji, te ovim povodom osuđuje neprihvatljiv govor usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve i njenih vjernika.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini će uvijek biti spremno osuditi vrijeđanje i napade na vjerske objekte, vjerske zajednice i vjernike.


(N1)

Izdvajamo