9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

03.02.2023 / 10:25 Politika - Washington

Bećirović s kongresmenom Turnerom o sankcijama

Bećirović s kongresmenom Turnerom o sankcijama
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država sa uglednim kongresmenom Michaelom Turnerom iz Savezne države Ohio.

Tokom razgovora član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirović je ukazao na važnost snažnijeg angažmana američke administracije u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je da snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država ulasku Bosne i Hercegovine u NATO i Evropsku uniju predstavlja garanciju za mir i sigurnost u regiji. Naglašeno je da nove geopolitičke okolnosti nalažu potrebu novog i odlučnijeg angažmana Zapada prema Bosni i Hercegovini i regiji.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirović je konstatovao da sankcije pojedinim političarima u Bosni i Hercegovini nisu najsretnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Daytonskog mirovnog sporazuma. Dodao je kako je bolje sankcionisati neodgovorne pojedince nego dozvoliti im da ugrožavaju mirovni proces.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirović zahvalio je na dosadašnjoj podršci i pomoći reformskim naporima Bosne i Hercegovine na putu ka evroatlantskim integracijama, borbi protiv korupcije, uspostavljanju vladavine prava. Izrazio je očekivanja za nastavak proaktivne uloge SAD-a i podrške u provođenju reformi koje su ključne za funkcionalnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Kongresmen Turner, zajedno sa senatorom McCainom, najzaslužniji je član Kongresa za prijem Crne Gore u NATO. Obavljao je dužnost gradonačelnika grada Daytona u vrijeme pregovora u istoimenoj vojnoj bazi na periferiji grada. Član je Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u američkom Kongresu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo