8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

31.01.2023 / 20:52 Rukomet - Lijepa vijest

EHF odlučio: Ženska rukometna reprezentacija BiH igrat će kvalifikacije za EP

EHF odlučio: Ženska rukometna reprezentacija BiH igrat će kvalifikacije za EP
Foto: Agencije

Lijepa vijest stigla je danas iz kancelarije Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Seniorska ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine neće igrati pretkvalifikacije, nego je već u kvalifkacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Evropska rukometna federacija (EHF) odlučila je da neće biti pretkvalifikacija, a RSBiH je prijavio našu žensku selekciju za učešće u kvalifikacijama.

Kvalifikacije će se igrati u osam grupa sa po četiri selekcije, a plasman na Evropsko prvenstvo izborit će po dvije najbolje selekcije iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Utakmice će se igrati u tri perioda po dva susreta (ukupno šest kola).

Žrijeb kvalifikacija održat će se u aprilu ove godine.

Prijavljene selekcije za EHF Euro cup i kvalifikacije za Euro: Norveška, Francuska, Danska, Njemačka, Nizozemska, Švedska, Španija, Crna Gora, Mađarska, Rumunija, Slovenija, Srbija, Poljska, Češka, Švicarska, Austrija, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Island, Portugal, Ukrajina, Turska, Italija, Farska Ostrva, Litvanija, Grčka, Kosovo, Izrael, Finska, Luksemburg, BOSNA I HERCEGOVINA, Latvija, Azerbejdžan, Bugarska, Velika Britanija.

Prvo kolo kvalifikacija igra se 11/12. oktobra 2023, a drugo 14/15. oktobra. Treće kolo na rasporedu je 28/29. februara 2024. godine, a četvrto 2/3. marta 2024. Posljednja dva kola igraju se u aprilu naredne godine. Peto kolo na rasporedu je 3/4. aprila 2024, a šesto se igra 7. aprila u 18 sati.

Evropsko prvenstvo 2024. održat će se od 28. novembra do 15. decembra u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo