5°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

31.01.2023 / 08:00 Politika - Narušeni odnosi

Nakon zaključaka SDP-a, danas u Sarajevu sastanak 'Osmorke'

Nakon zaključaka SDP-a, danas u Sarajevu sastanak 'Osmorke'
Foto: Vijesti.ba

Danas bi u Sarajevu trebao biti održan sastanak stranaka Osmorke, nakon što je jučer SDP BiH donio odluke o budućem djelovanju. 

SDP je dao nalog kantonalnim organizacijama da krenu u razgovore sa svim političkim strankama oko formiranja većina u svim kantonima, ali i da SDP hitno kreće u formiranje federalne vlasti, te da će se usporiti imenovanja na državnom nivou. 

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović rekao je da je, što se tiče SDP-a, “Osmorka” zapravo “Sedmorka”, te da pokret Za nove generacije više ne postoji za SDP. 

- Mi sa SBiH i NES-om nismo u braku, ovo je razgovor političkih partnera koji može biti u pravom ili krivom smjeru. Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, a što se mene tiče davno smo trebali postati manji broj, rekao je Mijatović.

Iz pokreta „Za nove generacije“ su zatražili i zvaničan stav ostalih članova Osmorke glede stava SDP-a, tj. da li oni podržavaju stajalište koje je iznio Vojin Mijatović ili ne.

Oglasili su se zajedničkim saopćenjem iz NES-a i SBIH-a. 

- Ne nalazimo ništa sporno u izboru delegata Zlatka Miletića i Džemala Smajića u Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH, te da je to na bilo koji način protivno državnim ili interesima koalicije. Ne podržavamo jednostrane odluke te smatramo da je i nadalje pokret Za nove generacije ravnopravan partner u svim budućim razgovorima unutar “Osmorke”, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo