3°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

30.01.2023 / 19:37 Svijet - Državni sekretar SAD-a

Blinken pozvao Izrael i Palestince da smanje tenzije

Blinken pozvao Izrael i Palestince da smanje tenzije
Foto: FENA
Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u ponedjeljak Izrael i Palestince da smanje napetosti, u jeku porasta nasilja koji je doveo tu regiju na rub rata. 

Krvoproliće je uznemirilo Bidenovu administraciju dok pokušava pronaći 'zajednički jezik' s novom desničarskom vladom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Govoreći po dolasku na izraelski međunarodni aerodrom u blizini Tel Aviva nakon kratke posjete Egiptu, Blinken je rekao da je došao u "ključnom trenutku" i osudio je palestinske napade koji su bili usmjereni na izraelske građane, ali i pozvao na suzdržanost Izreala u odgovoru, naglašavajući da su su sve civilne žrtve za žaljenje.

- Oduzeti nevin život u terorističkom činu uvijek je gnusan zločin, ali napadati ljude ispred mjesta njihove bogomolje je posebno šokantno - rekao je on, govoreći o napadu koji se desio u petak u kome je ubijeno sedam ljudi, koji su napuštali jerusalemsku sinagogu.-

- Najoštrije to osuđujemo. Osuđujemo sve one koji slave te i sve druge terorističke akte koji oduzimaju živote civila bez, obzira ko su žrtve i u šta vjeruju. Pozivi na osvetu protiv novih nevinih žrtava nisu odgovor. A djela odmazde nad civilima nikada nisu opravdana - izjavio je šef američke diplomatije.

Najnoviji val nasilja izbio je prošle sedmice izraelskim vojnim napadom na militantno uporište u gradu Jeninu na Zapadnoj obali prošle sedmice u kome je ubijeno deset ljudi, većinom militanata, nakon čega je uslijedila pucnjava u jevrejskom naselju u istočnom Jerusalemu u kojoj je ubijeno sedam Izraelaca.

Blinken je naglasio da je imperativ za obje strane da rade na deeskalaciji tenzija koje su porasle od prošle sedmice u, kako je rekao, "novom i užasavajućem jačanju nasilja" koje je izazvalo oštre reakcije.

- Odgovornost je svakoga da poduzme korake za smirivanje napetosti, a ne da ih rasplamsava. To je jedini način da se zaustavi rastuća plima nasilja koja je odnijela previše života, previše Izraelaca, previše Palestinaca - kazao je.

U ponedjeljak, neposredno prije Blinkenovog dolaska, palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da su izraelske snage ubile jednog Palestinca u gradu Hebronu, kome je žarište sukoba, čime je broj Palestinaca ubijenih u januaru porastao na 35.

Nasilje dolazi nakon višemjesečnih izraelskih racija na Zapadnoj obali, koje su pokrenute nakon vala palestinskih napada na Izraelce u proljeće 2022. u kojima je ubijeno 19 ljudi.

Ovaj je mjesec, broj poginulih je, međutim, ponovo porastao tokom prvih sedmica vladavine  Netanyahuove nove krajnje desničarske vlade, koja je obećala da će zauzeti oštar stav protiv Palestinaca i ubrzati izgradnju jevrejskih naselja.

Blinkenovo putovanje uslijedilo je nakon posjeta Izraelu savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena, Jakea Sullivana, i direktora CIA-e Williana Burnsa.

Blinkenovi sastanci predstavljat će, međutim američki angažman na najvišem nivou s Netanyahuom otkako je prošlog mjeseca preuzeo vlast, i prvi od izbijanja nasilja na Bliskom istoku, prenosi AP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo