9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

30.01.2023 / 19:25 Svijet -

Raste broj žrtava u Pakistanu, u napadu poginulo 59, ranjeno 170 osoba

Raste broj žrtava u Pakistanu, u napadu poginulo 59, ranjeno 170 osoba
Foto: Agencije
Najmanje 59 osoba je poginulo, a 170 je ranjeno u napadu bombaša samoubice na džamiju u Pakistanu, saopštili su zvaničnici.

Šef policije u Pešavaru Ijaz Kan rekao je za Reuters da su mnogi od ranjenih u kritičnom stanju.

Komandant pakistanskih talibana Sarbakaf Mohmand u objavi na Twitteru preuzeo je odgovornost za napad, navodi AP uz napomenu da nije uspeo da stupi u kontakt sa portparolom te militantne organizacije kako bi proverio objavu.

Napadač sa prslukom koji je bio pun eksploziva detonirao je napravu tokom molitve u džamiji u sjeverozapadnom gradu Peševaru, kojoj je, kako se procenjuje, prisustvovalo više od 400 osoba.

Pešavar je glavni grad severozapadne granične provincije Hajber Pahtunhva i planinskih oblasti prema Afganistanu, gde su pobunjeni pakistanski talibani prisutni u velikom broju, zbog čega je poprište čestih napada militanata, navodi AP.

Sidik Kan, policijski zvaničnik, saopštio je da je da je među mrtvima je i Nur-ul-Amin, koji je predvodio molitvu.

On je naveo i da se napadač razneo dok je bio među vernicima. Kako se navodi, većina poginulih i ranjenih su policajci, jer je džamija dio kompleksa koji se koristi i kao sedište gradske policije.

Policijski kompleks se nalazi u zoni visoke bezbednosti u Pešavaru, zajedno sa nekoliko vladinih zgrada i nije jasno kako je bombaš uspeo da uđe neprimjećeno u zonu.

Policijski zvaničnici su saopštili da se deo zgrade urušio i veruje se da su ljudi i dalje zarobljeni u ruševinama, prenio je Reuters.

Spasioci pokušavaju da dođu do vernika koji su zarobljeni pod ruševinama, navela je policija.

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif osudio je napad i naložio vlastima da obezbede najbolju moguću zdravstvenu negu ranjenima.

On je obećao da će biti pokrenuta akcija protiv odgovornih za napad.

Bivši premijer Imran Khan na Twitteru je osudio bombaški napad i uputio je saučešće porodicama žrtava uz poruku da je najvažnije da se poboljša prikupjanje obaveštajnih podataka i da se pravilno opreme policijske snage za borbu protiv rastuće pretnje terorizma.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo