°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

30.01.2023 / 16:24 Politika - Sarajevo

Sattler sa Čavarom o 'pozitivnim događanjima'

Sattler sa Čavarom o 'pozitivnim događanjima'
Foto: FENA

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara susreo se sa šefom Izaslanstva i specijalnim predstavnikom Europske unije (EU) u BiH, veleposlanikom Johannom Sattlerom.

Najpozitivnijim događajem u proteklom razdoblju ocijenjena je dodjela kandidacijskog statusa BiH. Uz to, pohvaljen je impresivan tempo uspostave vlasti na državnoj razini, odnosno formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH u rekordnom roku od tri i pol mjeseca, što je jasan pokazatelj opredijeljenosti da se u narednom razdoblju intenziviraju reforme s ciljem provedbe ključnih prioriteta mišljenja Europske komisije.

U tom procesu podvučena je posebno značajnom uloga PSBiH, s obzirom na to da je u proceduri niz zakona čijim će usvajanjem, u formi koja u cijelosti podržava EU standarde, suštinski biti unapređeni relevantni parametri u području vladavine prava s ciljem punog poštivanja ustava i zakona BiH, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je kazano, osobito relevantan u tom smislu je paket zakona koji će unaprijediti integritet i neovisnost pravosuđa, a svim žiteljima BiH, konstitutivnim narodima i ostalim građanima, osigurati prijeko potrebnu pravnu sigurnost.

Takav razvoj će se zasigurno pozitivno odraziti i na područje gospodarstva, demografije i društva u cjelini, istaknuto je tijekom susreta. Sugovornici su se složili da su takve reforme najbolji odgovor na sve izazove i probleme, uključujući i one sigurnosne prirode, navodi se u priopćenju.  

Čavara je izrazio zahvalnost i očekivanje za nastavak potpore EU reformskim aktivnostima. Izrazio je posebno veliku zahvalnost EU za energetski paket potpore BiH u iznosu od 70 milijuna eura, koji će uvelike olakšati život stanovništvu BiH.

Kazao je kako značajno ohrabrenje i poticaj predstavlja najavljeno intenziviranje dijaloga s institucijama EU u narednom razdoblju, osobito s Europskim parlamentom.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH zahvalio je veleposlaniku Sattleru na njegovom nesebičnom doprinosu u ostvarivanju ciljeva integracije BiH u EU, osobito u vezi s kandidacijskim statusom koji je otvorio nove prigode i mogućnosti za BiH.

U tom smislu, zajedničko mišljenje je da nova bh. vlast ima jedinstvenu šansu da vraćanjem fokusa na proces europskih integracija stabilizira unutarnje prilike i odnose u BiH, što je od presudnog značaja za svu drugu političku, društvenu i gospodarsku stabilnost, stoji u priopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo