9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

30.01.2023 / 13:25 BiH - Premijer Federacije

Novalić: Pojedinim usvojenim amandmanima na Budžet FBiH slabe se federalne institucije, to je zabrinjavajuće

Novalić: Pojedinim usvojenim amandmanima na Budžet FBiH slabe se federalne institucije, to je zabrinjavajuće
Foto:

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u razgovoru za Faktor je pozdravio usvajanje Budžeta FBiH za ovu godinu ali je također ukazao na posljednice usvajanja određenog broja amandmana na Budžet.

Kaže kako zabrinjava činjenica da je jednim od amandmana oslabljen Garantni fond za privrednike i to za 18,7 miliona KM a koji se itekako dobrim pokazao u vrijeme pandemije.

Povećan dječiji dodatak

Osvrnuo se i na uzimanje 20 miliona KM namijenjenih za nabavku letjelica za gašenje požara kao i slabljenje Policijske akademije pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Prije svega pozdravljam usvajanje Budžeta Federacije BiH za ovu godinu jer su time prvenstveno podržani naši apeli da oba doma što prije donesu takvu odluku. Upravo iz razloga jer time se omogućava da građanima u Federaciji BiH nastavimo redovno isplaćivati sve naknade i druga davanja iz Budžeta, te osigurava funksionisanje federalnih institucija bitnih za ostvarivanje prava građana u Federaciji BiH - rekao je Novalić i dodao:

- Usvajanje Budžeta omogućava nam prije svega redovnu isplatu penzija. Također, usvajanje ovogodišnjeg budžeta je veoma važno za provođenje svih onih zakonskih rješenja koje je Vlada Federacije BiH donijela u prošloj godini, a tiču se isplate naknada za borce, invalide, kao i socijalna davanja. Usvajanjem budžeta osiguravamo kontinuitet isplata i njihova povećanja, što je najvažnije.

Među njima je i povećanje dječijeg dodatka sa 103,17 KM na 113,24 KM, a čije isplate smo preuzeli kao obavezu iz federalnog budžeta za svako dijete iz socijalno ugrožene kategorije do njegove 18. godine u cijeloj Federaciji BiH.

Potom je prešao na dio koji ga zabrinjava kada je riječ o usvojenim amandmanima na Budžet.

Uzeli 20 miliona KM od letjelica za gašenje požara

- Kao što sam pozdravio usvajanje amandmana koji predviđaju ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte, žalosti me da su pojedini zastupnici u Zastupničkom domu razmišljali previše lokalno i populistički. Stoga, dobili smo situaciju da se 20 miliona KM uzelo iz važnih projekata za sve građane Federacije poput nabavke letjelica za gašenje požara a taj iznos preusmjeren je samo za projekte pojedinih mjesnih zajednica iz kojih dolaze određeni zastupnici.

Moralo se razmišljati više na strateški i sistematičan način da se novac iz budžeta Federacije ravnomjerno raspoređuje u sve sredine, da se naprave studije opravdanosti za sve važnije infrastrukturne projekte a koji su od značaja za stanovnike na svakom području kao što su sportske dvorane ili bazeni...

Novalić je dodao kako Federacija ima 10 kantona i 80 općina i da se trebalo strateški pristupati infrastrukturnim projektima a ne podržavati projekte samo iz onih lokalnih zajednica odakle su zastupnici.

- Federalni budžet mora biti nediskriminatoran i sredstva se trebaju raspoređivati jednako ka svim stanovnicima i korisnicima. To je oduvijek bila intencija moje Vlade Federacije. Tu posebno mislim na pojedine amandmane za koje još nemamo informacije jesu li tehnički provodivi - govori Novalić.

Naglašava kako ga žalosti činjenica da se pojedinim amandmanima slabe federalne institucije.

Umjesto jačanja Policijske akademije pri FBiH, pravi se kantonalna

- Konkretno mislim na Policijsku akademiju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Iako je zakonska obaveza jačanje ove federalne institucije, usvojenim amandmanom pravi se kantonalna i to samo jednog kantona! To šalje zabrinjavajuću poruku, jer predstavlja slabljenje federalnih institucija i razgradnju postojećeg sistema.

Brine nas i slabljenje Garantnog fonda za privrednike, ukidanje 18,7 miliona maraka za privrednike sa područja cijele Federacije, koje smo i ove godine predvidjeli kao podršku privrednicima. To je umanjenje za čak 93,5 posto.

Svima je već poznato da se taj fond, posebno u pandemiji pokazao kao vrlo jak mehanizam za opstanak i kontinuitet poslovanja privrede te zadržavanje radnika - ukazuje Novalić i dodaje:

- Vlada Federacije je nakon pandemije nastavila sa tim podrškama, što je doprinijelo i dodatnom razvoju i jačanju naše privrede. U najmanju ruku nerazumljivo mi je da su pojedini zastupnici odlučili to zaustaviti.

Svjedoci smo i reakcije iz Željeznica Federacije BiH kojima je uzeto 10 miliona KM za održavanje željezničkih saobraćajnica. Iz sindikata te firme su već upozorili da to ugrožava egzistenciju radnika, kao i poslovanje kompanije, odnosno, da sada prijeti zaustavljanje željezničkog saobraćaja.

(Vijesti.ba / Faktor.ba)

Izdvajamo