12°C
Mostar 13°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

29.01.2023 / 19:57 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Savjetnik Zelenskog: Dobićemo preko 300 tenkova

Savjetnik Zelenskog: Dobićemo preko 300 tenkova
Foto: Index

U Dnevniku HRT-a gostovao je Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa ureda Volodomira Zelenskog. 

Podoljak je među ostalim izjavio da je Ukrajina do danas dogovorila primitak trostruko više modernih tenkova zapadne proizvodnje, nego što je to bilo objavljeno nakon nedavnog sastanka u Ramsteinu.

"Do danas smo već došli do brojke od 300-320 tenkova. Ne 100 do 150, nego 300 do 320, za koje su pripremni pregovori već provedeni i sad se razgovara o logističkim mogućnostima. Mislim da će tenkova u svakom slučaju biti onoliko nam treba", rekao je Podoljak.

"Za ovu etapu trebamo tri instrumenta"

"Rat je sada ušao u etapu u kojoj Rusija koncentrira sve svoje rezerve, jer će pokušati ići va bank i dokazati da joj je preostalo još ponešto snage za zadržavanje okupiranih teritorija.

Za ovu etapu rata potrebna su nam tri osnovna istrumenta: tenkovi kao instrument za ofenzivu, zatim rakete većeg dometa koje razaraju infrastrukturu u zaleđu ruske vojske, smanjuju joj topničke mogućnosti i štite naše vojnike tespomenute tenkove.

Treći instrument je zrakoplovstvo, prije svega jurišno, koje može uništavati mobiliziranu živu silu Ruske Federacije", rekao je Podoljak.

"Mi i naši partneri jasno razumijemo da je u ovoj etapi rata formula za rješenje: tenkovi plus rakete. Oko raketa sada pregovaramo. U ovom trenutku - blago rečeno - nismo zainteresirani za otezanje s ovim sukobom. Blago rečeno", kaže.

"Rusija je ta koja želi ratovanje niskog intenziteta, do iscrpljivanja resursa. Ako steknemo mogućnosti za kontranapad, a o instrumentima smo upravo pričali, moći ćemo jako ubrzati napredovanje, nanijeti još tri do četiri fundamentalna taktička poraza Ruskoj Federaciji te tako učiniti da joj se vojska neprekidno osipa više nije borbeno sposobna.

Tenkovi tu imaju ključnu ulogu. No dobro, i rakete većeg dometa koje omogućavaju da se ti tenkovi sačuvaju", pojasnio je Podoljak.

Čudi ga što neki zaboravljaju da je i sovjetska Rusija porazila Hitlera oružjem koje joj je slao Zapad.

O izjavama Milanovića

Zamoljen da komentira spornu tezu, prema kojoj se u Ukrajini vodi posrednički rat između Rusije i SAD-a, a koju među ostalima često ponavlja i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, rekao je kako nije spreman miješati se u unutarnju politiku Hrvatske.

"Razumijem uzroke i prirodu tih izjava. Ipak, dajte da jasno naglasimo neke stvari. Takve teze djeluju posebno strašno. One pokazuju da neki ljudi ne razumiju prirodu ovog rata i realno nisu spremni pogledati istini u oči. Jako mi je žao kada lideri drugih zemalja ne razumiju da je koncept vanjske politike Rusije ekspanzija.

Putem prijetnji, ucjena i agresije Rusija stalno prodaje koncept: "Bojte nas se!" Priroda ovog rata je konkretna. Rusija je konkretno napala drugu zemlju s ciljem uništavanja i ubijanja njenih građana druge zemlje.

Pritom čak ne objavljuje ni teritorijalne zahtjeve; ona objavljuje svoje pravo da uništi suverenost Ukrajine, njenu državnost", ustvrdio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"SAD nije u ratu s Rusijom"

"Mi imamo vojsku koja ratuje osmišljeno, braneći svoje domove, i to je očigledno. Prema tome, nisu Sjedinjene Države te koje ratuju s Ruskom Federacijom. SAD, baš kao i demokratski savez zemalja koje podupiru Ukrajinu, predaje nama resurse kroz program pomoći za vođenje rata.

Začuđuje što neki ne znaju da je u 2. svj. ratu Sovjetski Savez, ratujući s ondašnjom nacističkom Njemačkom, primao prema zakonu o zajmu i najmu pomoć od koalicije protiv Hitlera upravo ovako kako danas Ukrajina prima pomoć od koalicije protiv Putina.

Činjenica je da je 99 posto snabdijevanja sovjetske armije išlo preko SAD-a, Veliku Britanije i drugih zemalja koalicije", pojasnio je Podoljak.

(Index)

 

Izdvajamo