12°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

29.01.2023 / 18:33 Svijet - Izraelski opozicioni lider

Lapid okrivio ministra nacionalne sigurnosti za napad na sinagogu

Lapid okrivio ministra nacionalne sigurnosti za napad na sinagogu
Foto: Vijesti.ba

Izraelski opozicioni lider Yair Lapid smatra da je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir odgovoran za napad u kojem je ubijeno najmanje sedam izraelskih doseljenika u blizini sinagoge u okupiranom Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

- Vi ste odgovorni, nosite odgovornost umjesto da cijeli dan tražite osobu koju ćete okriviti - rekao je Lapid lokalnom radiju Ynet.

Lider opozicije je također optužio Ben-Gvira da nije obavljao svoju dužnost ministra nacionalne sigurnosti, javlja Anadolija.

Optužba je uslijedila nakon što je sedam izraelskih doseljenika ubijeno u napadu u blizini sinagoge u naselju Neve Yaakov u Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu u petak uvečer.

Izraelski doseljenici verbalno su napali Ben-Gvira dok je posjetio mjesto napada u petak.

Ben-Gvir je izazvao buru palestinskih osuda 3. januara, kada je posjetio kompleks džamije Al-Aksa usred upozorenja na nemire.

Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo raseljavanje. U više navrata se pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na kompleks džamije Al-Aksa.

Napad na sinagogu u petak uslijedio je dan nakon što je devet Palestinaca ubijeno, a desetine povrijeđene u izraelskoj vojnoj operaciji u Jeninu na Zapadnoj obali.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo