8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

29.01.2023 / 08:23 Svijet - Porast islamofobije

Turska upozorila građane na rizik od napada u SAD-u i u Evropi

Turska upozorila građane na rizik od napada u SAD-u i u Evropi
Foto: Arhiv
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske izdalo je upozorenje svojim građanima koji putuju ili borave u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog povećanih rasističkih i ksenofobičnih napada, javlja Anadolija.

Kako je navedeno u saopćenju MVP Turske, primijećen je rast nasilja, te povećan broj rasističkih i ksenofobičnih napada na strance u SAD-u.

Protesti se održavaju širom SAD-a nakon što je osoba po imenu Tire Nichols umrla nakon što je bila izložena policijskom nasilju u Memphisu, Tennessee, SAD, podsjetili su u saopćenju.

“S obzirom na proteste, naši građani koji žive u SAD ili planiraju putovati u ovu državu treba da budu oprezni, da se klone područja u kojima su koncentrisane demonstracije, da se ponašaju smireno pred mogućim ksenofobičnim i rasističkim uznemiravanjem i napadima, te da prijave lokalnim snagama sigurnosti, a također pomno prate lokalne medije i radiodifuzne organizacije”, naveli su u saopćenju ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske izdalo je u subotu i upozorenje svojim građanima koji putuju u evropske zemlje da budu oprezni zbog porasta antiislamskih, ksenofobnih i rasističkih akcija, kao i propagandnih demonstracija protiv Turske od strane grupa povezanih s terorističkim organizacijama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo