14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

28.01.2023 / 20:46 Svijet - 'Izbjegavajte gužve'

Zbog paljenja Kur'ana Švedska upozorila svoje građane 'da se paze' u Turskoj

Zbog paljenja Kur'ana Švedska upozorila svoje građane 'da se paze' u Turskoj
Foto: Vijesti.ba
Švedsko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je danas Šveđane u Turskoj da izbjegavaju gužve i demonstracije nakon protesta zbog paljenja svete knjige Kur'ana u Stokholmu prošle nedjelje.

Turska je prošle nedjelje prekinula razgovore sa Švedskom i Finskom o njihovim zahtjevima za pridruživanje NATO-u nakon protesta na kojem je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke partije, spalio primjerak svete knjige muslimana Kur'ana ispred turske Ambasade u Stokholmu.

Paljenje Kur'ana izazvalo je demonstracije u brojnim muslimanskim zemljama, kao i u Turskoj.

“Od Šveđana u Turskoj se traži da budu u toku sa razvojem događaja i da izbjegavaju velika okupljanja i demonstracije”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Švedske na svojoj stranici sa savjetima za Šveđane u inostranstvu.

Iz švedskog Ministarstva navode da se nove demonstracije mogu očekivati narednih dana ispred ambasade u Ankari i generalnog konzulata u Istanbulu.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za ulazak u NATO nakon ruske operacije u Ukrajini, a za to im je potrebna podrška svih 30 članica Alijanse.

Turska je rekla da posebno Švedska mora da zauzme jasniji stav protiv terorista, odnosno kurdskih militanata.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo