10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

28.01.2023 / 19:53 Regija - Ministar odbrane Srbije

Tri tačke koje čine crvenu liniju u pregovorima o Kosovu

Tri tačke koje čine crvenu liniju u pregovorima o Kosovu
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da su "crvene linije" Srbije u pregovorima oko Kosova "jasne" ...

... a to su po njegovim riječima, obavezno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i nepriznavanje Kosova kao druge države i njegovog članstva u Ujedinjenim nacijama.

„Sve ostalo je predmet za razgovore“, rekao je Vučević za današnje izdanje novosadskog lista Dnevnik.

On je optužio premijera Kosova Aljbina Kurtija da će koristiti „najperfidnije i podmukle metode kako bi eventualno isprovocirao neki sukob, i Srbe nastavio da kriminalizuje i predstavlja kao loše momke“.

Upitan za izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da odluka o Kosovu neće biti donesena mimo građana, Vučević je povodom spekulacija da li bi to značilo održavanje referenduma ili vanrednih parlamentarnih izbora, rekao da će biti upotrebljeni „svi demokratski potencijali“ i da će „sve biti pred očima javnosti“.

Vučević je dodao da je nedavno podizanje borbene gotovosti vojske i policije na najviši stepen bila „poruka da će se preduzeti sve mjere da se zaštiti srpski narod i sačuva Srbija“.

„To je bio odgovor na neposrednu ratnu prijetnju i ono što čini Priština da bi ‘izvršila udar’ na sjever Kosova“, kazao je Vučević.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo